GA TERUG

Frank Uithol

Afdelingshoofd Ontwikkeling Scheepvaartverkeers- management Rijkswaterstaat

Nadenken over vandaag en morgen

Corridormanagement

“We willen met de toekomst meegaan en onze dienstverlening steeds verbeteren. Schippers moeten vlotter naar hun bestemming kunnen. Met bijvoorbeeld een trajectplanner voor informatie over hun hele route. Het bespaart brandstof, en dus geld en het milieu. Met een vlotte, betrouwbare doorvaart hopen we dat grote bedrijven voor transport over het water kiezen. Dat vermindert de filedruk op de weg. Die aanpak hebben we al internationaal gestart in het Europese project COMEX: Corridormanagement Execution. Dertien landen gaan al corridorgerichte scheepvaartbegeleiding invoeren. Nederland is een van de trekkers.”

Overzicht

“De meeste mensen bij Rijkswaterstaat zitten in de uitvoering, onze afdeling denkt na over vandaag en morgen. Daarom zet Verkeers- en Watermanagement in op vervanging en renovatie voor realisatie van de corridorcentrales in Amsterdam, Nijmegen en Dordrecht. Op een aantal locaties werken ze al volgens de nieuwe werkwijze of wordt dit voorbereid.”

Spannend

“Voor ons is het gaaf om dit project in een vlot tempo voor elkaar te krijgen. Je hebt met zoveel interne en externe partijen te maken. Uniek zijn de landelijke functies die hier samenkomen. Spannend is de strategische ligging van het centrum in Amsterdam, met een prachtig uitzicht. We zitten hier dichtbij andere objecten.”

Verantwoordelijk

“Grootste verandering is dat je van lokale naar centrale aansturing gaat. Je bent dadelijk verantwoordelijk voor een hele corridor. De manier van werken wordt echt anders. Daarin gaan we iedereen begeleiden. Er komt ook differentiatie in functies en het is een kans om door te stromen. We willen ook ieders ideeën horen. Breng die in bij het projectteam bij het klantenpanel CCSA of bij de netwerkdienst Bediening.”

We hebben een praatplaat van de CCSA laten maken.

GA TERUG