Dit ga ik doen!

Met de actieagenda in de hand is het de hoogste tijd om nu zelf aan de slag te gaan. Acht bezoekers van de conferentie ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden, mensen bewegen’ over hun eerstvolgende stap.

10_Stefanie_Rosing.JPG

‘Nog meer informatie'

“Ik ben arbeidsbemiddelaar voor werkzoekenden die in Duitsland aan de slag willen. Mijn ervaring is dat alle drempels zijn weg te nemen. Mits de begeleiding maar op orde is. Goede uitleg, van wat iemand te wachten staat, dat is essentieel. Media zou daar een rol in kunnen spelen. Met mooie verhalen van mensen die de stap over de grens succesvol hebben gewaagd. Ik ben er na vandaag van overtuigd dat ik nog meer werk moet maken van het verstrekken van juiste informatie.”

Stefanie Rosing, Werkgeversservicepunt Achterhoek

10_Ger_Essers.JPG

‘Ideeën genoeg’

“Elke gemeente zou een partnergemeente over de grens moeten hebben, en dan volop aan uitwisseling moeten gaan doen. Op scholen, in blbliotheken. Wij hebben volop plannen. Om jaarlijks een grensdialoog te organiseren bijvoorbeeld, maar ook om een Nederlands-Duitse zender van de grond te krijgen. Ideeën genoeg. De actieagenda zien wij als een steuntje in de rug.”

Ger Essels, Deutsch-Niederländischen Gesellschaft zu Aachen

10_HansdeWolf.JPG

‘Samen doorpakken’

“We zijn weer een stap verder. Want duidelijk is dat het onderwerp nu ook de aandacht vanuit Den Haag heeft. De volgende stap is dat we met alle partijen in de grensregio kijken hoe we die actiepunten samen kunnen oppakken. Zodat we van dat gebied een sociaal-economische regio zonder grenzen kunnen maken. Dat hoeft niet snel, als we maar vooruit gaan. Desnoods met een slakkengangetje.”

Hans de Wolff, gemeente Oldambt

10_Bettina_Fabich.JPG

‘Het moet duurzamer’

‘We gaan natuurlijk verder met onze Duits-Nederlandse projecten. Al die stappen in het actieprogramma zijn heel mooi. Maar we hebben de afgelopen jaren al heel veel gedaan. Wat we missen is een structurele plek bij de gemeenten. Als een project is afgelopen, stopt de financiering en gaan de mensen weg. Het moet duurzamer. Daarom zijn ook die Grensinfopunten heel nuttig.”

Bettina Fabich, Geschäftsführerin/directeur Denies

10. Lianne Verhees.JPG

‘Intensivering van bemiddeling’

“Het valt me op dat het animo om samen problemen aan te pakken erg groot is. Dat is de sleutel voor succes. Hobbels zijn nog de juridische verschillen en de erkenning van de diploma’s. Bij het UWV gaan we kijken naar mogelijkheden voor intensivering van arbeidsbemiddeling aan beide kanten van de grens.”

Lianne Verhees, adviseur Europese Subsidieregelingen bij UWV

10. Jeroen Vredeveld.JPG

‘Samenwerking met scholen’

“Vanuit Enschede willen we samenwerking met scholen in Duitsland. Er is namelijk een tekort aan docenten; van de achttien studenten studeren er maar zes af. Probleem is dat Duitse docenten wel in Nederland les mogen geven, maar Nederlandse docenten niet zomaar in Duitsland. In Venlo hebben ze dat opgelost, hoorde ik. Ik ga met Saxion Hogeschool in gesprek om dat ook hier zo te doen.”

René Vredeveld, docent Duits AOC en medewerker Grenzeloos Enschede

10. Aicha Ait Bari.JPG

‘Leren van voorbeelden’

“Ik vind het leuk om concrete voorbeelden te horen van hoe anderen het doen. Daar kunnen wij van leren. De politieke praat geloof ik wel. Het gaat voor mij niet snel genoeg. Er wordt nog teveel gepraat, over belangen. Maar het gaat om de werknemers. Zelf ben ik namelijk ook een grensarbeider – ik kom uit Gendt.”

Aicha Ait Bar, coördinator Grensinformatiepunt Scheldemond

10. Joeri Hans.JPG

‘Partnerschap met Nederland’

“Wat me opviel, was dat in de presentaties niets over België was te zien. Er wordt heel erg gekeken naar oplossingen voor Nederland. Daarbij gaat het te vaak over centen, te weinig over mensen. Wij gaan vanuit de praktijk verder werken aan partnerschap met onze Nederlandse collega’s. Dat doen we allang, bijvoorbeeld met gezamenlijke training voor het invullen van belastingformulieren.”

Joeri Hans, algemeen secretaris vakbond ABVV regio Mechelen-Kempen