Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen:

‘Geen wetten nodig maar afspraken’

Als burgemeester van Nijmegen, en hiervoor van Venlo, heeft Hubert Bruls ervaring met de grens als obstakel voor economie en arbeid. Al in 2013 schreef hij er een rapport over. Op de conferentie ‘Grenzen slechten, regio’s verbinden, mensen bewegen’ riep Bruls op goede initiatieven uit te breiden.

Grens kost welvaart

“Het thema van grensoverschrijdende economie en arbeid staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Overheid, ondernemers en werknemers zijn meer en meer bezig om de grenzen te slechten. En terecht. Als de landsgrens tussen Amersfoort en Utrecht liep, dan zou Utrecht een klein provinciestadje zijn. Utrecht is nu een rijke stad dankzij een centrale ligging zonder belemmeringen van een grens. We hebben allang uitgerekend dat de grens ons welvaart kost.”

Verschil groter

“Of je nou uit het noordelijke of het zuidelijke puntje van Nederland komt, cultureel zijn er veel overeenkomsten met het gebied net over de grens. Sinds 1945 is het verschil groter geworden. Daarvoor hadden mensen tot ver over de grens contacten. De nationale grenzen zijn echter intact gebleven, zelfs sterker geworden. Dat betreur ik, want het is het beste voor de economie en werkgelegenheid als die grenzen vervagen.”

Wetten en regelgeving

“Ik heb afgeleerd te denken dat we grenzen met wetten en regelgeving kunnen wegpoetsen. Als je nu een regel afschaft, heeft dat direct een gevolg voor een ander. Wat denk je dat er gebeurt met een groot land als Duitsland, of met België? Een nieuwe regel geldt meteen ook voor andere grensregio’s in die landen. Dus voor Duitsland ook richting Polen of Oostenrijk. Het duurt jaren voordat je dat allemaal geregeld hebt.”

Pragmatisme

“Het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid is zalig pragmatisch. Het team erkent dat er juridische grenzen zijn, met al hun handicaps, maar laat zich er niet door hinderen. Het actieteam erkent dat er praktische afspraken nodig zijn en acties al in gang gezet zijn. Zo zijn er grensinformatiepunten ingericht voor mensen die over de grens willen werken, met persoonlijk advies over de mogelijkheden en een uitleg bij de regels. Dat maakt het voor mensen makkelijker. Zo begrijpen ze beter wat de consequenties zijn van het werken in een buurland en hoe hiermee om te gaan.”

Uitbreiden

“Er zijn in het verleden al veel rapporten geschreven en actieagenda’s opgesteld. We weten wat we moeten doen. En wie dat moet doen. Het belangrijkste is nu om vast te houden en door te pakken. Om alle acties uit te voeren. Zodat bijvoorbeeld die grensinformatiepunten langs de hele grens er blijven. ”