Hoe nu verder?

Boeiend en nuttig, zo’n Limburgse Arbeidsmarktdag. Maar hoe gaan we nu verder? Want met dagen als deze alleen komen we er niet. Er is meer nodig. Wat precies? Een aantal visies uitgelicht.

GEDEPUTEERDE MARLEEN VAN RIJNSBERGEN:

‘Hier ontmoeten de mensen elkaar die het moeten gaan doen’

Betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dat is volgens gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen nu heel hard nodig. Daarvoor moeten uiteenlopende partijen de handen ineenslaan. Daar helpen bijeenkomsten als de Limburgse arbeidsmarktdag bij uitstek bij, denkt zij: “Hier ontmoeten de mensen elkaar die het moeten gaan doen.”

Bekijk de video met haar reactie:

Zes inzichten

In hoeverre heeft de Limburgse arbeidsmarktdag deelnemers aangezet tot ‘anders kijken’ en ‘anders doen’? Zes bezoekers over hun belangrijkste inzicht(en).

9_Reacties_MartindeBeer
Martin de Beer, wethouder economie, werkgelegenheid en sport in Heerlen:

‘Samen slimme oplossingen bedenken’

“Iedereen is erbij gebaat dat mensen het juiste werk doen. Rondom het thema loopbaanadvies valt volgens mij winst te behalen. UWV, werkgeversorganisaties, gemeenten en opleiders moeten dat samen beter kunnen organiseren. Ik ga inventariseren wat er al is aan initiatieven en welke slimme nieuwe oplossingen – misschien met ICT – we samen kunnen bedenken.”
9_Reacties_IsabelCoenen
Isabel Coenen, beleidsadviseur FNV:

‘Inspiratie opgedaan’

“Vandaag is mijn gedachte bevestigd dat onafhankelijk loopbaanadvies een belangrijk instrument is in het faciliteren van de werknemer om zich te ontwikkelen. In de Stichting van de Arbeid zijn we bezig met de Skills Agenda. Vandaag heb ik inspiratie opgedaan om daar verder handen en voeten aan te geven.”

9_Reacties_JeroenvandenBerg
Jeroen van den Berg, arbeidsmarktadviseur UWV:

‘Nieuwe munitie’

“Technische ontwikkeling wordt vaak gezien als een bedreiging voor banen. Dat verbaasde mij altijd al. Door de informatie van Paul de Beer heb ik nieuwe munitie gekregen om daartegen in te gaan. Technische ontwikkeling biedt juist kansen. Zo ligt Noord- en Midden-Limburg ideaal voor transport en logistiek, maar vormt voldoende arbeidskracht een probleem. Dan biedt technologie mogelijkheden.”

9_Reacties_ElmireGalstaun
Elmire Galstaun, Arbeidsdeskundige OG Buitengewoon:

‘Er is lef nodig’

“Het viel me vandaag op dat alle betrokken organisaties eigenlijk hetzelfde denken: iedereen wil meer samenwerken, beter naar elkaar luisteren en buiten de bestaande kaders denken. Daar is ook een beetje lef bij nodig. Dat neem ik mee naar mijn opdrachtgevers. Als we willen bewegen, is er lef nodig.”
9_Reacties_DannyToma
Danny Toma, Manager Werkgeverspunt Midden-Limburg:

‘Geen krapte’

“Paul de Beer maakte een aantal nuanceringen over de krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft me aan het denken gezet: we moeten het niet hebben over krapte, maar juist kijken waar de kansen liggen. We moeten werkgevers helpen om anders te kijken naar het bestaande aanbod. Niet alleen naar een cv, maar ook naar competenties en soft skills.”
9_Reacties_LindaBeerens
Linda Beerens, Opleidingsadviseur Arcus College:

‘Kansen benutten’

“Het was een interessante dag. Ik ben weer up-to-date over de stand van zaken op de arbeidsmarkt. Ik had niet in het vizier dat omscholing niet goed werkt bij een oudere werknemer. In de zorg hebben we óók oudere zij-instromers nodig en ik zie voor mij een taak om ervoor te zorgen dat we die kansen niet laten liggen.”

Meer weten?

Heeft u ideeën of vragen over de doelstellingen van “Zo Werkt Limburg”? Mail dan naar: [email protected].