En nu ik!
Nuttig, zo’n Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Met een mooi thema, ‘Inspiratie tot actie!’. Maar in hoeverre heeft het congres de deelnemers nu echt geïnspireerd om in actie te komen? En wat zijn dan de acties die we dan kunnen verwachten?
‘Cursus voor bromfietsers en bedrijfsleven’
Jeroen Disco, Hoofd Regionaal Ondersteuningsbureau Zuid-Holland
‘Meer richten op gedragsverandering’
Herman Buijk, Handhaving Politieregio Rotterdam
‘Fietsongevallen vaker registreren’
“Ik hoop de komende tijd op nieuwe initiatieven, vergelijkbaar met Smart Traffic Accident Reporting (STAR). Dat is een veelbelovend instrument, waar alleen de kinderziektes nog niet helemaal uit verdwenen zijn. Met name fietsongevallen worden nog te weinig geregistreerd. Als dat vaker gebeurt kunnen we uit die data veel aanknopingspunten vinden om de fietsveiligheid naar een hoger plan te tillen.”
Niels Bos, SWOV
‘Investeer in infrastructuur’
“Ik zit niet in de hoek om zelf actie te ondernemen. Ik doe namelijk onderzoek naar economie en verkeersveiligheid. Maar als ik de wegbeheerders en beleidsmakers zou moeten adviseren, dan zou ik zeggen: investeer in een betere infrastructuur. Want die is nog niet af. In Utrecht, de stad waar ik vandaan kom, zijn nog zoveel wegen zonder vrijliggende fietspaden. Daar is ook nog een fikse slag te maken.”
Wim Wijnen, W2Economics
‘Meer samen met burgers’
Hans de Man, Bureau de Groot Volker
‘Regelrechte contradictie’
“We doen met z’n allen aan verkeerseducatie voor 4- tot 12-jarigen, en gaan daarmee verder op de middelbare scholen. Daar krijgen we geld voor van de minister. Als diezelfde minister dan stelt dat mobieltjes raadplegen op de fiets niet strafbaar is omdat dit niet handhaafbaar is, dan vind ik dat een merkwaardig signaal. Ik vind dat een regelrechte contradictie.”
Elke Helmus, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag