Marjolijn Sonnema

Inspiratie tot actie!

 

Twee jaar geleden stond op deze plek het voorwoord van Ferry Smith van de ANWB. Hij vroeg zich toen af waar we tijdens het NVVC van 2016 met elkaar over zouden praten: De connected electric bike, met e-call? Verkeersveiligheidskeurmerken voor gastouders? Dat laatste onderwerp heb ik niet voorbij zien komen in het programma van vandaag, maar de connected e-bike is helemaal niet zo ver weg meer! De slimme fiets krijgt steeds meer snufjes die het berijden makkelijker maken. Op dit moment zijn er al fietsen die een signaal aan de berijder geven als er verkeer achterop komt. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel, dat de voorspelling van Google van 1 april misschien toch uitkomt; de zelfrijdende fiets!

 

‘Inspiratie tot actie!’ is het thema van dit NVVC. Je kunt een hoop inspiratie halen uit innovatieve ideeën, maar laten we deze samen omzetten tot actie. Laten we elkaar niet alleen opzoeken op deze dag in de Brabanthallen, maar ook als we straks weer onze dagelijkse werkzaamheden oppakken. Want je kunt wel proberen als individu of als organisatie tot actie over te gaan, maar de effecten zijn veel groter als we dit in gezamenlijkheid doen.

Bedankt voor uw komst naar het NVVC. Mooi om te zien dat verkeersveiligheid op zoveel verschillende terreinen een rol speelt en vanuit vele invalshoeken wordt bekeken. Dit levert weer inspiratie op om dit belangrijke thema verder vorm te geven, zodat we in 2018 Nederland nog verkeersveiliger hebben gemaakt.

 

Marjolijn Sonnema, plaatsvervangend Directeur-Generaal en Directeur wegen en verkeersveiligheid bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu