Futurist Marcel Bullinga

 

Het leesplankje van de toekomst

 

Hoe kun je ideeën vormen over hoe thuis eruit ziet in 2046? Futuristen proberen een beeld te schetsen, vanuit huidige trends. Om los te komen van de vertrouwde beelden waarmee we zijn opgegroeid. Futurist Marcel Bullinga geeft een nieuwe invulling aan onze ‘boom-roos-vis’. Omdenken in tien beelden.

 

 

boom

In de toekomst kopiëren we de natuur. Een huis is een boom, een levend wezen; een stad ook.

 

 

 

roos

In de toekomst stellen we de schoonheid van de roos in volle en ontluikende bloei voorop. We redesignen huizen, steden en het wonen als zodanig. Design rocks. Lang leve de Experience Designer.

 

 

vis

Een vis…is in 2046 ook nog een vis.

 

 

 

 

vuur

In de toekomst krijgen we iets dat de uitvinding van het vuur, de stoommachine en de elektriciteit bij elkaar overtreft: de robot. Alles om ons heen wordt een robot, ook je huis en je auto.

 

 

mus

Grijze mus c.q. doorsnee mens. Die wordt in de toekomst miljonair. Hij/zij kan diensten en producten kopen die nu alleen miljonairs zich kunnen veroorloven.

 

 

bel

Elk ding krijgt in de toekomst een belletje. Tingeling! Dat heet ‘Internet of Things’. Saneert logistieke processen. Maakt wonen goedkoper en veiliger.

 

 

boek

In de toekomst is het boek uit. Lang leve games in het onderwijs en het huis als gaming zone, privé kliniek en pretpark.

 

 

 

raam

Het raam in de toekomst is multifunctioneel. Het genereert energie, het absorbeert of straalt licht uit, het heelt zichzelf bij breuken, het fungeert als filter en neemt schadelijke stoffen uit de lucht op.

 

 

school

De school van de toekomst en de werkplek van de toekomst, dat is thuis. Lang leve de onderwijs- en vergadermuur. Werken = half werken, half leren. Maar wie betaalt het levenslange leren?