Mijn thuis als ik oud ben

 

De woonsituatie op je oude dag gaat ons allemaal aan, want we worden allemaal – hopelijk – oud. Maar dat is best lastig te bepalen wat je zelf tegen die tijd wil en nodig hebt. Vijf deelnemers van het Denk Mee Café doen een poging.

 

 

‘Netwerk om me heen’

“Over dertig jaar ben ik 57. Ik hoop dan een goede basis met vrienden te hebben, mensen om me heen. Hopelijk met een gezin, maar als ik alleen ben, wil ik graag tegen die tijd een netwerk om me heen hebben. De sociale app voor ouderen die ik met Michelle Wolters heb ontwikkeld, brengt een netwerk rond ouderen tot stand. We richten ons op 55- tot 75-jarigen. Via de app vinden zij elkaar en kunnen ze afspreken. SOR kan zo’n app inzetten binnen haar complexen om activiteit van ouderen stimuleren. Daarmee voorkom je zorgkosten.”

Michiel van den Berg, medeoprichter van Klup-app

 

 

‘Samen met gelijkgestemden’

“In 2046 ben ik 85-plus. Ik weet niet waaraan ik dan behoefte heb, maar ik merk dat allochtonen willen samenwonen met gelijkgestemden. Dat kan achtergrond, opvattingen of taal zijn. Deze groep heeft het krap, met een verkort AOW’tje. Ze willen betaalbaar wonen en zorg in een vertrouwde omgeving. Ik denk dat deze behoefte over dertig jaar niet anders is. Bij migrantenvrouwen zie je behoefte aan een netwerk wanneer ze ouder worden, zodat ze niet afhankelijk zijn van hun man. Ze willen bij elkaar wonen.”

Najia Aabid, coördinator Woonsaem

 

 

‘Levensbestendig bouwen’

“Tegen die tijd ben ik bijna zestig. Dan ben ik denk ik nog vitaal. Ik wil gewoon een plek waar ik me prettig voel. Het is moeilijk nu al te bedenken wat de behoeften over dertig jaar zullen zijn. Nu houden we als bouwers bij renovatie of groot onderhoud rekening met de wensen voor de toekomst. Wij kunnen wel corporaties handvatten bieden voor hun keuzen, zoals een quick scan of en hoe hun gebouw over tien of vijftig is te gebruiken. We denken steeds meer na over levensbestendigheid qua bouw.”

Patricia Ligthart, ontwikkelingsmanager Heembouw Wonen

 

 

 

‘Veranderende wensen’

“Ik ben zelf net verhuisd van het centrum van Den Haag naar een appartementencomplex voor ouderen in het Haagse Bos. Heel fascinerend wat zij te bieden hebben. Dadelijk heb ik misschien een gezin en wil ik naar een kindvriendelijke buurt, maar over dertig jaar ben ik 59 en woon ik wellicht weer zoals nu, met mijn  partner. Op dat moment wil ik ook nog een tijdje doorwerken.”

Marije Blok, projectmanager Europa bij het Nationaal Ouderenfonds

 

 

 

 

‘Zelfde comfort maar zonder tuin’

“Poeh, in 2046 ben ik al 78 jaar. Ik wil dan een lekker ruim appartement, met mijn man. Geen sores meer van een tuin. Dat appartement is lekker comfortabel, zodat ik in wooncomfort niet teveel erop achteruit hoef te gaan. Verder ligt mijn ‘thuis’ aan de situatie tegen die tijd, of ik zorg nodig heb.”

Diana de Koning, senior accountmanager Waarborgfonds Sociale Woningbouw

 

 

 

 

 

 

 

Rotterdammers aan het woord

 

Ook Rotterdammers zelf hebben een idee over hoe zij over dertig jaar erbij zitten. Mits ze er dan nog zijn. Enkele inwoners delen hun ideeën.

 

 

 

​Bekijk op Youtube de lange versie van alle interviews.