Self-healing and self-organisation: new perspectives from old Traditional Healthcare

 

Vanuit de systeembiologie kunnen we een gezond organisme zien als een organisme in een dynamisch, zelf-organiserend evenwicht, een homeostasis. Een belangrijke eigenschap van dit complexe evenwicht is dat het constant op zoek is naar het handhaven van dit evenwicht, een “self-healing” eigenschap, waarvan veel systemische gezondheidssystemen gebruik van maken in hun therapie. In deze lezing zullen een aantal voorbeelden de revue passeren waarbij we complexe, chronische klachten systeembiologisch zullen belichten en vergelijken met de bijbehorende traditionele Chinese diagnose en behandeling.

 

 

Yan Schroën – professor aan de Martin Buber University, verbonden aan het Sino-Dutch Research Center for Preventive and Personalized Medicine (SD-PPM)

 

“Overal ter wereld doet men aan systeemdenken op het gebied van geneeskunde, alleen de Westerse wereld niet”, begint Yan Schroën zijn verhaal. “Tot 400 jaar geleden deden we dat wel; maar de rest van de wereld doet het nog steeds. Laten we leren van al het onderzoek uit het verleden.”

 

Dus legt Schroën uit hoe dat werkt: “We kunnen alleen iets observeren, doordat er een tegenovergestelde is”, zegt hij. Er is alleen zwart, als er wit is. Er is alleen nacht, omdat er een dag is. Zonder nacht, weten we op den duur niet meer wat een dag is. Elke Chinese geneeskundestudent begint met deze wetenschap: ‘One manifests in three’: als ik iets kan zien, betekent dat ook dat er een tegenovergestelde is én een interactie tussen beide.

 

Dat noemen we Qi. “Qi gaat over connectie, communicatie en informatie en tot slot beweging. Dat zijn de karakteristieken van Qi”, zegt Schroën. “In de Chinese geneeskunde is leven alles dat deze drie karakteristieken heeft. Als het een van de drie verliest, is het geen leven meer.” Alle cellen – neem stippen in een ruimte - hebben deze karakteristieken; en ze organiseren zich rondom een ‘visueel centrum’. Zo wordt het een groep van cellen: want meerdere cellen hebben meer karakteristieken dan een cel alleen, juist door de interactie. “Als geheel zijn we meer dan alleen, samen is er meer kennis dan iedereen voor zich. Je bent altijd onderdeel van de omgeving.”

 

‘One manifests in three’: als ik iets kan zien, betekent dat ook dat er een tegenovergestelde is én een interactie tussen beide.

 

“Als de organisatie breekt en er geen verbinding meer is, is er ziekte”, zegt Schroën. ,,De Chinese geneeskunde herkent patronen en pieken in die organisatie, en kan die doorbreken. We verzamelen symptomen, daarom is de Chinese geneeskunde relevant. We bekijken het vanuit de symptoomtheorie. Chinese geneeskunde is systeemtheorie.”  Chinese dokters konden op basis van de systeemtheorie, diabetespatiënten indelen in twaalf types, waar de Westerse geneeskunde er maar drie onderscheidt. Voordeel: daardoor kan er een gerichtere behandelmethode komen en meer passend op het individu.

 

Reactie deelnemer:

 

 

“Ik ben blij dat de link wordt gelegd met de wetenschap en dat er bewijzen worden gegeven voor de Chinese geneeskunde binnen de technologieën van deze tijd. Wat me wel zorgen baart, is dat er vooral oudere mensen zijn. Wat is de toekomst voor deze geneeswijzen als er geen jonge mensen zijn? Ik hoop dat er ook van onderaf genoeg aanwas is.”

 

Tini Heetman-van Noort

fysiotherapeut, acupuncturist en ook bezig met bio-resonantie

bekijk de presentatie van yan schröen