Veel mensen, werkzaam in de sociale werkvoorziening van Den Haag Werkt, zitten door de coronacrisis noodgedwongen thuis. Zij missen de structuur, de controle en de contacten. Maar de hoop is dat zij weer snel aan de slag kunnen. Aan aanpassingen op de werkvloer wordt ondertussen hard gewerkt.
Den Haag Werkt biedt werk aan mensen voor wie een reguliere baan nog een stap te ver is. Deze mensen zijn in dienst bij Den Haag Werkt en doen onder meer inpakwerk, assemblagewerk en werk in de schoonmaak en het groenonderhoud U kunt als werkgever uw werk uitbesteden aan Den Haag Werkt. U krijgt daarmee prima dienstverlening, een goede prijs en gedegen advies en daarnaast bent u ook maatschappelijk verantwoord bezig. Dat is de service van Den Haag Werkt.
Maar de coronacrisis laat ook zijn sporen na. Zo zag Sjoerd Witmont, teamleider op de food-afdeling, zijn bestand aan werknemers tijdelijk meer dan gehalveerd. “Normaal werken hier bijna vijftig mensen, nu zijn dat er vijftien.”
Het goede nieuws is dat de activiteiten weer worden opgestart. Witmont: “Nog niet iedereen kan weer aan het werk. We bieden vooralsnog alleen een werkplek aan mensen die met eigen vervoer kunnen komen. Mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer reizen of die met het bedrijfsvervoer gebracht worden, moeten nog even geduld hebben.” Iets wat niet altijd meevalt, merkt Witmond: “Ik heb elke week contact met de medewerkers die nog thuiszitten. Zij missen het werk. Allemaal. Ze snappen het, maar staan te popelen om weer aan de slag te gaan.”
Het gebouw van Den Haag Werkt aan de Kerketuinenweg, waar veel van het werk in opdracht wordt verricht, wordt op het moment aangepast aan de RIVM-richtlijnen. Ivonne Borsboom, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu bewaakt de veiligheid van de werknemers. “Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om overal eenrichtingsverkeer in te stellen.
Daarnaast is het gebouw is in vijf zones verdeeld. Iedere zone heeft zijn eigen voorzieningen, medewerkers kunnen alleen hun eigen zone in. Hiermee spreiden we het risico bij een eventuele besmetting en voorkomen we een totale lockdown.
Op de food-afdeling worden producten als thee, snoep, en specerijen voor grote supermarkten ingepakt. Witmont: “Tijdens deze periode kunnen wij, omdat er minder mensen zijn, goed beoordelen of de aanpassingen aan de nieuwe situatie goed werken of dat zij moeten worden bijgesteld. Zo halen de medewerkers sinds kort met een speciale hark de producten op de band naar zich toe, zodat er minder bewegingen in elkaars richting nodig zijn. En medewerkers die op locatie bij een bedrijf in Hazerswoude inpakwerk verrichten, worden daar niet langer met een busje naartoe gebracht, maar met een touringcar, zodat ook onderweg de 1,5 meter afstand kan worden gehouden.”
Ook op andere afdelingen in het pand kijkt Den Haag Werkt naar toekomstbestendige veranderingen. Borsboom: “Naast looproutes zijn nieuwe werkplekken ingericht met inachtneming van 1,5 meter. Op de montage-afdeling zijn schotten op de werktafels geplaatst. Bij de stoffeerderij was het noodzakelijk om de werktafels opnieuw te aarden en bij grafische verwerking om de krachtstroom te verplaatsen.” Witmont: “Er is een nieuwe situatie ontstaan, daarin ligt een nieuwe uitdaging. Je leert met een frisse blik naar situaties te kijken, daar kunnen mooie ideeën uit ontstaan. Als je veel met elkaar overlegt en je focust op de mogelijkheden die er wél zijn, kun je best ver komen. Ook binnen die anderhalve meter.”
Ook opdrachten uitbesteden aan Den Haag Werkt? Bel ons over de mogelijkheden: (070) 752 77 50