Het pand van Den Haag Werkt aan de Kerketuinenweg 30 is uitgebreid. Met de huur van extra ruimte kunnen meer medewerkers coronaproof aan de slag. In het pand zijn onder andere meerdere verpakkingslijnen van non-food artikelen gehuisvest. Hieraan werken zo’n honderd Hagenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ontwikkelen zich op die manier richting de (reguliere) arbeidsmarkt. Op donderdag 3 juni openden directeur Den Haag Werk Marieke Stam en domeinmanager Marjolein Scheuer de extra ruimte aan de Kerketuinenweg.
Weten hoe het ervoor staat met de Banenafspraak in de regio Haaglanden? Bekijk dan de laatste regionale kwartaalrapportages van UWV. De rapportages geven onder andere aan hoeveel banen er gerealiseerd zijn. Uit de rapportage (peildatum: eind december 2020) blijkt dat inmiddels 66.730 personen een baan hebben gevonden via de Banenafspraak. In 2026 moeten dat er in totaal 100.000 zijn.
In een podcast van de Arbeidsmarkt regio Haaglanden vertellen Michel van Beelen en Yassine
Akoudad over hun ervaringen met het praktijkleren met een mbo-verklaring. Ze werken allebei in Den Haag, op de Leyweg: Michel als voorman Schoon, Yassine als medewerker. Michel vertelt enthousiast over de begeleiding die hij geeft aan Yassine en hoe dit bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Yassine, op zijn beurt, heeft grootse plannen. Hij is van plan om na het behalen van zijn mbo-verklaring verder te gaan leren. “Al was het maar om een goed voorbeeld voor mijn kinderen te zijn”, vertelt hij. Nieuwsgierig? Beluister de podcast over praktijkleren.
HaaglandenInZicht.nl biedt nuttige informatie over de kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt. Doel is zo het gesprek en de samenwerking binnen de regio Haaglanden op gang te brengen.
Data over arbeidsmarkt, onderwijs, economie en competenties worden met elkaar in verbinding gebracht. De informatie kan daarom ook als basis dienen voor beleidsontwikkeling en gerichte acties. HaaglandenInZicht.nl is een initiatief van RPA Haaglanden. Meer weten? Kijk op haaglandeninzicht.nl.
Per 1 juli gaan alle gemeenten op dezelfde manier de loonwaarde meten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu zitten hier nog verschillen in. Voor werkgevers die met meerdere gemeenten te maken hebben, is dit verwarrend. In deze uniforme methodiek moeten werkgevers nog specifieker zijn in hun informatie over de aard van de werkzaamheden. Nieuw is ook dat een loonwaardedeskundige de concept-loonwaardebepaling met de werkgever én met de potentiële werknemer bespreekt. Werkgevers worden over de aanpassingen geïnformeerd.
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op de Haagse arbeidsmarkt? Hoe slagen ondernemers erin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuw perspectief te bieden én hun onderneming te laten groeien? En wat kan de dienstverlening van Den Haag Werkt zoal betekenen voor Haagse bedrijven? Volg Den Haag Werkt op sociale media en blijf op de hoogte via LinkedIn en Twitter.