GA TERUG

Vast contract voor Speedy via regeling Begeleid Werken

‘Je kunt me feliciteren’

Twaalf jaren werkte Ramon Ogier – ‘zeg maar gewoon Speedy’ – bij Den Haag Werkt. Daar had hij functies in magazijnen, als chauffeur, en de laatste jaren als groenmedewerker. “Een eerlijke oprechte gozer en een keiharde werker”, stelt teammanager Erik Buijs van het Haags Groenbedrijf. Deze maand is het harde werken van Speedy beloond. Hij werkt niet meer vanuit Den Haag Werkt, maar via de regeling Begeleid Werken bij het Haags Groenbedrijf. En heeft nu een vast dienstverband.

“Speedy is uit het juiste hout gesneden en weet van aanpakken”, aldus Erik. “Hij kent het werk, de wijk, het team, en weet wat van hem verwacht wordt. Hij kan zelfstandig werken en heeft aangetoond dat hij van grote waarde is. De regeling Begeleid Werken maakt dat we iemand kunnen aannemen die weet hoe de hazen lopen. En Speedy krijgt wat hij verdient: een vaste baan.”

Ramon is daar uiteraard blij mee: “Jarenlang heb ik me ingezet, maar het beleid was steeds te ingewikkeld om mij aan een vaste baan te helpen.” De regeling Begeleid Werken maakt dat nu wél mogelijk. “Ik heb getekend, je kunt me feliciteren. Het voelt als een enorme erkenning. Ik ga nu meer verdienen én krijg meer te vertellen op de werkvloer.”

Werkoverleggen

Die vaste baan heeft Ramon uiteindelijk op eigen kracht voor elkaar gekregen. “Ik ben naar het Haags Groenbedrijf gestapt en heb ze verteld dat ik me bewezen heb. Dat ik al heel lang klaar ben voor een vast contract. Ik ben blij dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen.”
Ook René Bruggeling, teamleider Begeleid Werken bij Den Haag Werkt, is blij dat het zo gelopen is: “Speedy gaf aan dat hij echt onderdeel van het Groenbedrijf wilde worden. Hij werkte er wel, maar vanuit Den Haag Werkt. Daarom werd hij bijvoorbeeld niet bij de werkoverleggen betrokken. Hij had het gevoel dat hij er niet echt bij hoorde, terwijl hij daar wél jaarrond werkte. We hebben contact opgenomen met het Haags Groenbedrijf en de Begeleid Werken-constructie in gang gezet.”

Regeling Begeleid Werken

Met de regeling Begeleid Werken kunnen bedrijven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tegen aantrekkelijke voorwaarden in dienst nemen. Werknemers krijgen een reguliere arbeidsovereenkomst en worden betaald volgens de geldende cao. Een eventueel lagere arbeidsprestatie wordt gecompenseerd met een loonkostensubsidie, die gerelateerd is aan het wettelijk minimumloon. De werknemer staat bij het bedrijf op de loonlijst en is een volwaardig medewerker. Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan de medewerker terugvallen op Den Haag Werkt. In geval van ziekte hoeven bedrijven het loon niet door te betalen, UWV neemt de betalingsverplichting dan over.

Bedrijfskleding

Sinds deze maand verschijnt Ramon in bedrijfskleding van het Haags Groenbedrijf op zijn werk en heeft hij nieuwe privileges. Erik: “Ik zie dat het vaste contract zijn zelfvertrouwen en zelfwaardering een boost geeft. Het brengt hem rust en dat werkt door. Ook zijn collega’s kijken nu anders naar hem.”

GA TERUG