GA TERUG

Werkgever en werkzoekende profiteren:

STiP: een kans om te groeien

Werkgevers halen via STiP gegarandeerd een bovengemiddeld gemotiveerde medewerker in huis. Dat stelt jobcoach Bedia Kas. Zij kan het weten,want zij heeft veel STiP-kandidaten tot bloei zien komen bij werkgevers. Zo ook de 61-jarige Roy, die onlangs zelfs een vast arbeidscontract kreeg. Tot aan zijn pensioen.

Samen met Haagse bedrijven en organisaties creëert Den Haag zogenaamde STiP-banen (Sociaal Traject in Perspectief). Bij een STiP-baan doet iemand werk dat anders blijft liggen of onvoldoende gebeurt. Bijvoorbeeld omdat er geen geld voor is. Denk aan extra hulp op scholen, sportvelden of in de zorg.

STiP geeft deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans om aan de slag te gaan in een gesubsidieerde baan. Voorwaarde is wel dat die baan niet mag leiden tot verdringing van andere arbeidsplaatsen. Doel is deelnemers perspectief te bieden door ontwikkeling (op en om het werk). De STiP-baan is van tijdelijke aard: maximaal een jaar. Doel is dat kandidaten daarna doorstromen naar een reguliere baan of een baan die valt onder de Banenafspraak.

Van STiP naar vast contract

Roy (61), administratief medewerker van beroep, heeft via STiP een nieuwe toekomst gekregen. “Nadat ik bij KPN boventallig werd, heb ik een aantal jaren een WW-uitkering gehad. In die periode deed ik administratief vrijwilligerswerk bij een theater. Maar ik wilde dolgraag een vaste baan en van al die verplichtingen af die bij een uitkering horen.”

Via STiP kreeg hij de kans te solliciteren als administratief medewerker bij een stichting. “Daar was ik blij mee, want gezien mijn leeftijd werd het steeds lastiger nog aan werk te komen.” Hij heeft daar drie aar naar volle tevredenheid gewerkt, daarna eindigde het STiP-traject. Roy: “Maar het echtpaar dat die stichting runt is zo tevreden met mij dat ik inmiddels een vast contract heb gekregen. Ik doe nu allerlei uitzoekwerk voor ze: informatie verzamelen en deze dan in excell-bestanden overzichtelijk presenteren. Ik kan daar tot mijn pensioen blijven.”

Zonder STiP was dat niet gelukt, denkt hij. “Er is veel leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt heb ik gemerkt. Gek, want ik mag dan 61 zijn, ik voel me nog steeds 23. En ik heb elke dag nog zin om iets nieuws te leren. Die kans krijg ik nu, en daar ben ik erg blij mee.”

Bovengemiddeld gemotiveerd

Volgens Bedia Kas, destijds de jobcoach van Roy, geeft dit precies aan waarom STiP-kandidaten zo aantrekkelijk zijn. Bedia: “Werkgevers halen via STiP gegarandeerd een bovengemiddeld gemotiveerde medewerker in huis. Het zijn altijd mensen die heel graag aan de slag willen, kansen zien en zich snel willen ontwikkelen.”

Natuurlijk vergt het in het begin een extra tijdsinvestering om iemand op weg te helpen, stelt zij. “Maar daar krijgt de werkgever hulp bij, van een STiPwerkbegeleider. En daarna betaalt dat zich dubbel en dwars terug, in de vorm van een leergierige, dankbare en loyale medewerker. Zoals in dit geval van Roy.

Een werkgever haalt op deze manier bovendien kennis in huis om andere werknemers in zijn of haar bedrijf beter te begeleiden, redeneert Bedia. “De werkbegeleiders van STiP helpen werkgevers namelijk ook met allerlei andere kwesties waar zij tegenaan lopen, en geven graag gevraagd en ongevraagd advies. Voor ondernemers biedt STiP dus ook een kans om te groeien, als werkgever én als bedrijf.”

Bent u werkgever?

De gemeente brengt u graag in contact met kandidaten die bij u aan de slag willen. Kijk voor meer informatie op de website van Den Haag Werkt of neem contact op via denhaagwerkt@denhaag.nl of telefoonnummer (070) 752 77 50.

GA TERUG