GA TERUG

Elles Steinvoorte zet kandidaten in de spotlights:

‘Zelfredzaamheid vergroot het zelfvertrouwen’

Elles Steinvoorte is werkbegeleider bij het Kennis- en Sollicitatiecentrum. Zij geeft sollicitatietrainingen. Bovendien begeleidt zij kandidaten via maatwerkafspraken en helpt zij hen met het maken van een HalloWerk-profiel.

Kandidaten naar werk begeleiden. Waar begin je?

“Ik stel eerst met een kandidaat vast wat die persoon zou willen bereiken qua werk. Vervolgens zoeken we uit hoe we daar zo snel mogelijk kunnen komen. En soms is die eerste stap misschien niet het doel dat iemand direct voor ogen heeft. Maar dan is het wel een eerste stap richting dat doel. Ik vind het belangrijk dat kandidaten dat beseffen.”

Hoe help jij ze vervolgens op weg naar dat eindpunt?

“Ik bied maatwerkbegeleiding. Door sollicitatiegesprekken te oefenen bijvoorbeeld. Ook help ik kandidaten bij het maken van een cv of het schrijven van een motivatiebrief. Daarnaast ondersteun ik hen bij het compleet maken van hun HalloWerk-profiel, met een profieltekst of een profielfoto in onze HalloWerk Studio. Ook help ik ze met het opnemen of bewerken van een pitchvideo, waarin ze zichzelf kort presenteren.”

HalloWerk, wat is dat ook alweer?

“HalloWerk is het matchingsplatform dat werkzoekenden van gemeenten en werkgevers direct met elkaar in contact brengt. Om zichzelf te presenteren maken werkzoekenden onder begeleiding een HalloWerk-profiel aan. Werkgevers krijgen direct toegang tot kandidaten die zijn ingeschreven en kunnen gemakkelijk hun motivatie en ervaring bekijken. Hebben zij een kandidaat op het oog? Dan kunnen zij iemand direct - of met ondersteuning van Den Haag Werkt - benaderen. Doel is zo betere matches te maken tussen werkgevers en werkzoekenden. Inmiddels bestaat HalloWerk vier jaar; in een projectgroep onderzoeken we of het instrument op de juiste manier gebruikt wordt. En of er verbeterpunten zijn. We gebruiken daarvoor onze praktijkervaringen en de feedback die we van kandidaten en werkgevers krijgen. Doel is uiteraard het platform zodanig te verbeteren dat kandidaten en werkgevers er nog meer baat bij hebben.”

Hoeveel kandidaten help jij op een gemiddelde dag?

“Normaal gesproken verzorgen wij sollicitatietrainingen in groepsverband. Op dit moment gebeurt dat vanwege Covid-19 vooral op afstand, of individueel op afspraak. Op een werkdag plan ik niet meer dan drie á vier afspraken in. Dat lijkt misschien weinig, maar ik vind het belangrijk om de tijd te nemen voor de kandidaten. Daarnaast heb ik bovendien nog allerlei andere taken, vergaderingen en projecten waar ik bij betrokken ben. Het is mijn taak om individueel maatwerk te leveren, en iedereen is anders.”

Veel van wat jullie doen is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van kandidaten. Waarom is dat zo belangrijk?

“Zelfredzaamheid vergroot het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is cruciaal voor werkzoekenden. Om door te pakken na (weer) een afwijzing, om te blijven geloven in jezelf en om jezelf krachtig te presenteren. Zelfvertrouwen is daarom een van onze belangrijkste speerpunten. Met voldoende zelfvertrouwen kun je zelf de regie houden. Als je weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt, en als je dat kunt overbrengen, vergroot dat de kans om op een plek terecht te komen waar je hart ligt. Bovendien, wanneer een werkzoekende zelf zijn of haar eigen kwaliteiten herkent, is het mogelijk om deze ook gericht in te zetten. Dan zet iemand daadwerkelijk stappen. En dat levert mooie successen op.”

Werkt het?

“Onlangs kreeg ik een appje van een pas afgestudeerde en hoogopgeleide kandidaat die ik begeleid had bij zijn sollicitatieproces. Hij appte mij over zijn nieuwe baan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. ‘Elles, alles heeft gewerkt! Ik hoop je met dit bericht te motiveren je werk voort te zetten en je te bedanken’. Dat vind ik mooi. Want daar doe ik het dus voor.”

GA TERUG