GA TERUG

Casus: Juliana Plaza

Verschillende partijen in de stad zetten zich in om Haagse burgers aan werk te helpen. Niet alleen kandidaten, ook werkgevers worden hierin begeleid. Wat heeft Den Haag Werkt bedrijven in de stad te bieden? Waar maken we het verschil?

Juliana Plaza is een horeca-project gericht op leerlingen van Haagse praktijkscholen. Zij kunnen zich aanmelden voor een horeca-opleiding, ontwikkeld door de Gastvrijheidscoach en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Tien leerlingen volgden dit voorjaar deze opleiding. Acht van hen hebben inmiddels een diploma op zak en kunnen doorstromen. In januari staat een follow-up op stapel. Opnieuw krijgen tien jongeren dezelfde kans. Donald Wijkniet, senior accountmanager van Den Haag Werkt, adviseert om dan wel een aantal geleerde lessen uit het eerste project mee te nemen. “Om zo nog beter een duurzame plaatsing van kandidaten te kunnen garanderen.”

Elkaar in een vroeg stadium leren kennen

“Voor ons is dit een fantastisch en leerzaam project”, stelt Donald. “Normaal gesproken gaat aan het eind van het traject onze accountmanager op zoek naar een werkgever voor een kandidaat. In dit geval is er aan het begin van de periode al een ontmoeting tussen kandidaten en bedrijven, om elkaar te leren kennen. Groot voordeel is dat bedrijven in een vroeg stadium kunnen kijken of ze met de kandidaten in zee willen. Kandidaten, op hun beurt, kunnen zich oriënteren op de bedrijven.”

Meer tijd nemen voor juiste keuze

Een van de aanbevelingen van Donald is om daar nog wat langer de tijd voor te nemen. Het volgende project duurt daarom geen drie, maar vier maanden, zo is afgesproken. Donald: “Met het oog op een duurzame plaatsing is het van groot belang om een weloverwogen keuze te maken. Zowel voor de werkgever als voor de kandidaat. Tijdens het eerste project bleek de kennismakingsperiode met Juliana Plaza en de leermeesters net iets te krap. Mensen zeggen niet altijd wat ze doen, en doen niet altijd wat ze zeggen. Die extra maand zetten we daarom aan het begin van het traject in, juist als het gaat om die kennismaking.”

Uitwijkmogelijkheid

Voorafgaand aan het traject heeft de Gastvrijheidscoach contact gehad met de betrokken scholen om doublures tussen het onderwijsprogramma en het project te ‘onderscheppen’. Daarnaast heeft de horeca-instelling met SVH afspraken gemaakt over de eisen die aan het leerprogramma kunnen worden gesteld, zonder dat het niveau van het onderwijs daalt. Ook dat is gelukt. Donald: “Binnen dit project wordt echt naar het belang van de studenten gekeken; partijen doen er alles aan de kandidaten aan werk te helpen. Er is veel kennis en kwaliteit in huis om dit in goede banen te leiden.”

In het vervolgproject doen kandidaten bovendien al in een vroeger stadium praktijkervaring op. Donald: “Het is belangrijk om de leerlingen al vóór het einde van het traject een stage bij een bedrijf naar keuze aan te bieden. Mocht het zo zijn dat de stage bij een van de partijen niet bevalt, dan is er nog een uitwijkmogelijkheid naar een ander bedrijf.”

Trainingen voor werkgevers

Een laatste aanbeveling van Den Haag Werkt is om de werkbegeleider en de accountmanager in een vroeger stadium te betrekken, zodat eerder duidelijk wordt wat de uitstroomopties zijn. “Bedrijven weten dan nog beter wat ze van de kandidaten kunnen verwachten, kandidaten wat voor werk ze kunnen verwachten.” Daarnaast wil Donald een werkgeverstraining organiseren: “Om hen te begeleiden in het werken met deze doelgroep. Het is immers een bijzondere groep mensen in een speciaal vakgebied. In een bijzondere tijd. Ook daar willen we als Den Haag Werkt over meedenken en kennis en expertise voor leveren. Met elkaar kunnen wij meer doen om een duurzame uitstroom te garanderen.”


Atalay Celenk, Juliana Plaza:

‘De arbeidsmarkt staat om ze te springen’

“Ook volgend schooljaar biedt Juliana Plaza, in samenwerking met een tiental enthousiaste sociale partners, Haagse jongeren met horeca-talent een opleiding aan met een baangarantie. In ons Leerwerkcentrum Julianakerk snijdt het mes aan meerdere kanten. Gemotiveerde kansrijke jongeren werken aan hun toekomst; tegelijkertijd verblijden ze met hun kooktalenten de senioren van het Senioren Café met een heerlijke maaltijd.

Wij ervaren de samenwerking met Den Haag Werkt als zeer positief. Het is een eer om dit traject samen met onze sociale partners te mogen realiseren. Als we samenwerken is er zo veel mogelijk. Dat zien we hier: jonge parels van Transvaal en de Schilderswijk kunnen hun talent ontwikkelen en ontdekken wat ze kunnen. De arbeidsmarkt staat om ze te springen. Ik hoop dat dit het begin is van meer mooie trajecten met Den Haag Werkt. Hier in Transvaal en in de Schilderswijk, en wellicht ook elders in de stad.”

Leerwerkcentrum Julianakerk is een initiatief van Juliana Plaza en wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sociale partners.

  • Den Haag Werkt
  • Gastvrijheidscoach
  • SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca)
  • KHN (Koninklijke Horeca Nederland Den Haag)
  • Rabobank Den Haag e.o.
  • MKB Den Haag
  • Het Ondernemershuis 
  • Stichting Podium Juliana 
  • Zebra Welzijn
  • Jongerenpunt 070 
  • Praktijkschool de Einder 
  • Inspecteur de Vriesschool 

Onderwijsinstellingen of jongerenorganisaties kunnen jongeren aanmelden door een e-mail te sturen naar info@julianaplaza.nl

Ministers op bezoek

Juliana Plaza krijgt regelmatig hoog bezoek. Zoals onlangs van demissionair minister Hugo de Jonge en eerder ook al van zijn collega Wouter Koolmees. De Jonge bezocht het Seniorencafé en het Leerwerkcentrum. Voor de jongeren die daar een heerlijke lunch voor de ouderen hadden voorbereid was dat dé kans om aan de minister te laten zien wat voor belangrijk werk zij verrichten voor de wijk Transvaal.

GA TERUG