Social Capital is een sociaal detacheringsbureau voor mensen met een arbeidsbeperking. Het bureau begeleidt kandidaten naar een betaalde baan in de horeca- en hospitality sector. Zoals bij Amare, het nieuwe onderwijs- en cultuurgebouw aan het Spui in Den Haag.
De kandidaten van Social Capital komen voor een groot deel uit het bestand van Den Haag Werkt. Zij krijgen een plek op een van de werklocaties waar Social Capital mee samenwerkt. Zo ook in Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting aan het Spuiplein. Jobcoach Nikki Kaptein van Social Capital heeft 22 kandidaten onder haar hoede, waarvan er 12 werken bij Amare. “Ik vraag wat ze leuk vinden, waar ze aan willen werken, waar ze goed in zijn en waar ze meer mee zouden willen doen. Op basis daarvan maak ik met de kandidaat een ontwikkelplan.” Vervolgens gaan kandidaten enkele maanden aan de slag op een werkervaringsplek. Nikki: “Zodra ze uitgeleerd zijn en klaar zijn voor de volgende stap, help ik ze bij het vinden van een vaste baan bij onze partners. Ik doe dan een stap terug, maar blijf hen volgen.”
Amare heeft twee horecagelegenheden, Brasserie Amare en Juni Stadskantine. In de Brasserie werken twee medewerkers via Social Capital. In de stadskantine, nu vooral nog bezocht door de bewoners van Amare - het Nederlands Danstheater, het Residentieorkest en het Conservatorium – werken er tien. In de toekomst wil de stadskantine zich echter op alle Haagse passanten richten. De medewerkers van Social Capital doen er van alles: ze koken, nemen bestellingen op, rekenen af en maken schoon.
Met regelmaat meldt Nikki zich op de werkvloer. “Ik kijk hoe het gaat en coach on the job. Soms kan het bijvoorbeeld beter zijn als iemand eerst alleen glazen ophaalt voordat we de taken verder uitbreiden.”
Nikki begeleidt niet alleen de kandidaat zelf, ook de reguliere collega’s binnen het bedrijf geeft ze handvatten om met hun nieuwe collega om te gaan. “Het is belangrijk dat zij met onze mensen omgaan zoals ze ook met andere collega’s omgaan. Dat is dubbel, want onze medewerkers hebben extra tijd en aandacht nodig. Tegelijkertijd willen we niet dat ze een stempel krijgen. Dat gaat ze niet helpen om er helemaal bij te horen. Ik vertel bijvoorbeeld dat je beter iets drie keer kunt uitleggen, of dat één taak voor deze doelgroep beter werkt dan vijf tegelijk.”
De afgelopen twee jaar waren best ingewikkeld, vanwege covid-19. Nikki: “Omdat er niet altijd werk te doen was, organiseerden we trainingen en sessies waarin kandidaten kennis met elkaar konden delen. In die periode hebben onze kandidaten ook kookboxen en kerstpakketten gemaakt. Voor een aantal medewerkers zijn we op zoek gegaan naar productiewerk. Zo zorgden we dat niemand thuis kwam te zitten.”
De versoepelingen van de coronaregels zorgen nu echter voor een grote vraag naar personeel binnen de horecasector. Nikki: “We vinden het nu vooral belangrijk dat de werklocaties die we al hebben goed draaien. Maar om de vaart erin te houden en meer kandidaten aan betaald werk te helpen zoeken we op dit moment ook naar de samenwerking met nieuwe partners.”
Social Capital heeft de ambitie om in de Haagse regio de komende jaren 500 kandidaten aan werk te helpen. Daarom is het bureau op zoek naar bedrijven die willen meedoen. Ken of heb jij zo’n bedrijf? Neem dan contact op met stefanie@socialcapital.nl
Anita zat door omstandigheden een tijdje in de bijstand. Via Den Haag Werkt kwam zij in het bedrijfsrestaurant aan de Binckhorstlaan terecht. En toen kwam die ene kans waar zij op hoopte…
“Ik wilde in de bediening gaan werken. Ik ben een sociaal persoon en ik houd ervan contact met mensen te leggen, en daar kan dat. In het bedrijfsrestaurant aan de Binckhorstlaan kon ik leren en werken tegelijk. En een praktijkdiploma halen. Ik wist dat mijn hart in de horeca lag.”
“En toen kwam die ene kans waar ik op hoopte. De accountmanager Horeca van Den Haag Werkt vroeg of ik bij Amare wilde werken. In de Juni Stadskantine. Nou, dat zag ik wel voor me. Met mijn werkbegeleider heb ik mijn sollicitatie goed voorbereid. Daarna ben ik, samen met mijn contactpersoon van Den Haag Werkt, op gesprek gegaan. Bijzonder was dat deze werkgever iedereen een kans wil geven. Dus ook mensen met weinig werkervaring of met een arbeidsbeperking. Ook ik heb mijn kans gekregen.”
“Sindsdien werk ik elke dag van half negen tot half vier in de bediening van de stadskantine. Ik draai kassa, maak koffie, bak croissantjes en houd de kantine bij. Elke dag ga ik met heel veel plezier naar mijn werk. En na afloop ga ik ook weer met een tevreden gevoel naar huis. Intussen heb ik ook mijn praktijkdiploma behaald. Ik ben blij dat er zoveel mensen aan mijn zijde hebben gestaan. Bij alle stappen die ik gezet heb, kreeg ik ondersteuning. Met als resultaat deze mooie baan.”
“Wij zijn blij met de samenwerking met Amare en Social Capital. Binnen Den Haag Werkt brengen we alle doelgroepen onder de aandacht bij deze werkgever. Gezamenlijk maken we impact; wij met de kandidaten en Social Capital met de banen die het bureau beschikbaar stelt. De horeca functieprofielen worden intern uitgezet en dat heeft ertoe geleid dat we nu al ruim dertig kandidaten hebben kunnen voorstellen. Social Capital hanteert het principe dat er voor iedereen die wil werken een plek is. Dat is ook zeker gebleken. We hebben nu al vijftien kandidaten die mogen starten bij Social Capital, waarvan vier op leidinggevende functies.”