GA TERUG

Wat kan wél?

‘We mogen weer!’ Zo riepen Smith Communicatie, de Fokker Terminal, AVEQ en Mood4Food enthousiast op 1 juli. Zij vormden de basis voor ‘Live! Again’, het eerste fysieke congres in Nederland na de lockdown. Met parallel online gedeelte. Basisidee: wat kan wél?

“We hadden een congres voor ogen dat aan de RIVM-richtlijnen voldeed, en tegelijkertijd gastvrij en sfeervol aan zou voelen”, vertelt Nancy Urbanus van Smith Communicatie. Er is in de Fokker Terminal voldoende ruimte voor meer dan honderd mensen, maar omdat er op het cateringplein 5m2 en een zitplek voor elke deelnemer moet zijn, is dit voor nu het maximale aantal.

Handhaving

Raken collega-eventmanagers ook overtuigd? “Ik vind het te veel een vissenkom”, zegt een van de deelnemers. “En wanneer ik een bekende tegenkom, ga ik gelijk weer binnen die anderhalve meter zitten. Kan dit wel?” Dat roept ook de vraag op: wie is verantwoordelijk voor de handhaving? Dat is de organisator, weet een van de deelnemers. “Maar je kunt je afvragen of dat wenselijk is.”

Live streaming

Een congres voor zo’n beperkt aantal deelnemers is volgens de aanwezigen voor de langere termijn niet de oplossing. “We zien dit echt als een proefperiode”, zegt Nancy ook. Veel collega’s van haar zien wel potentie in een hybride congres: een groot bereik en de sprekers zijn toch al aanwezig. “En via live streaming kunnen deelnemers thuis en op locatie samen prima een brainstormsessie houden”, stelt een van de event-managers. “Het is echt nog wennen”, verzucht een van de deelnemers. “Dit is nieuw voor de hele branche.”

GA TERUG