‘De bakens verzetten aan ‘t IJ’

Metalektrodag 2018 in vogelvlucht

Op 22 maart 2018 vond de derde Metalektrodag plaats in Amsterdam. Driehonderd deelnemers kwamen naar de Kromhouthal voor een dag vol inspirerende verhalen en actieve workshops. Dat leidde tot verrassende inzichten en nieuwe ontmoetingen. Je ziet het hier in quotes en foto’s. Saskia Görtz, directeur van A+O Metalektro, vertelt wat het nut is van de Metalektrodag.

Daarom de metalektrodag

Passie en ambitie
“Het thema is veranderen. Daar heb je passie en ambitie voor nodig. En dat is in deze zaal voldoende aanwezig.”
Saskia Görtz, directeur A+O Metalektro
Koning
“Als we ontspannen zijn,
dan zijn we allemaal een koning.”
Pacelle van Goethem
Verantwoordelijk
“In deze oude loods van Stork is zichtbaar wat verandering doet. U verandert mee. Maar u bent zelf ook verantwoordelijk om mensen mee te krijgen bij verandering en transformatie.”
Saskia Görtz, directeur A+O Metalektro
Loslaten
“Het probleem is niet het creëren van nieuwe ideeën, maar het loslaten van de oude.”
Jeff Gaspersz, hoogleraar innovatie aan de Universiteit Nijenrode
Hybride
“Leren en werken worden steeds meer hybride. Ook werknemers die al langer in dienst zijn hebben aanvullende opleidingen nodig. Elke medewerker moet breed opgeleid zijn, daarom is ook volwassenenonderwijs nodig.”
Renate Knipscheer, hr-manager Kaak
Specialiseren
“We zijn in een global casino terecht gekomen. Je moet vandaag weten wat er gisteren in je vakgebied gebeurt over de hele wereld. Vakmensen moeten zich daarom steeds eerder en dieper specialiseren.”
Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde, Universiteit Eindhoven

Wat neem jij mee na vandaag?

Creatief denken

“Inspirerend om even uit de waan van de dag te stappen en op creatieve manieren over ons hr-beleid na te denken. Ik heb nieuwe ideeën gekregen hoe ik mensen uit vaste denkpatronen moet krijgen en ga dat morgen direct bespreken met het managementteam. Ik hoop dat ze open staan voor nieuwe ontwikkelingen.”

Femke Bouwels, hr-adviseur Novoferm Nederland

Digitalisering

“Het was goed om bij elkaar in de keuken te kijken. Het viel mij op dat wij al redelijk ver zijn en dat motiveert me om misschien de volgende keer zelf ons verhaal te delen. Het thema digitalisering kwam hier nauwelijks aan bod, maar ik denk dat we daar veel mee moeten doen: op het gebied van filmpjes voor de kinderen en leren op de werkplek.”

Richard van Hoogwaarden, hoofd Scania Academy

Reflectie

“Ik realiseer me door vandaag weer erg bewust wát ik elke dag meeneem. Door een kleine aanpassing in gedrag kun je jezelf blijven innoveren. Het voorbeeld van een 74-jarige promovendus werd aangehaald: hij reflecteerde elke dag door te bedenken wat hij had geleerd en wat hij morgen anders gaat doen. Dat ga ik vanavond meteen uitvoeren en dan hoop ik dat ik dat kan volhouden.”

Bram Wolf, senior consultant en projectleider Innovam

DSC_6597 bram wolf_

Nieuwe opdracht

“De combinatie van al die verschillende workshops, het thema ‘veranderen’ en het netwerken, maakt de dag zeer de moeite waard. Ik vond de presentatie van Pacelle van Goethem misschien nog het meest inspirerend. Eerst dacht ik dat die overtuigingsstijlen alleen maar wat trucjes waren, maar daar ben ik van teruggekomen: er zit meer achter. Wat het allemaal nog leuker maakte: ik heb waarschijnlijk een nieuwe opdracht gekregen.”

Janet Slingerland, directeur Impact Organisatieontwikkeling

Eerste dag

“Ik begin op 1 mei in mijn nieuwe baan: adviseur/projectleider bij A+O Metalektro. Dit was dus eigenlijk mijn eerste dag. Een mooie gelegenheid om mensen te leren kennen. Ik ben daarom veel in de supermarkt geweest. Mooi ook om te zien hoe mensen op opdrachten reageren, bijvoorbeeld bij die workshop met vuile was. Er werd ‘sorteren maar’ geroepen, maar in eerste instantie stond niemand op. Ik hoop dat ik in mijn nieuwe baan bij Metalektro veel contact ga onderhouden met scholen.”

Marion Steinbuch, A+O Metalektro

Onbevangen

“Ik ga dit soort dagen altijd vrij onbevangen in. Zie wel wat en wie er op me af komt. Dan heb je ook de leukste ontmoetingen. De opzet van A+O om deze keer vooral veel bedrijven aan het woord te laten, sprak me erg aan. De praktijk, daar gaat het toch om. En de tips van Mathieu Weggeman kan ik goed gebruiken om learning and development binnen mijn eigen bedrijf te promoten.”

Peter Wemmers, manager learning & development Royal IHC

Colofon

Concept, ontwerp en uitvoering Metalektrodag 2018 door Meester Ontwerpers

Dit e-zine is gemaakt in opdracht van A+O Metalektro door een team van Magazine on the Spot

Eindredactie: Anje Romein
Tekst: Robin Ouwerkerk, Anje Romein, Marloe van der Schrier en Frank Wijvekate
Fotografie: Eelkje Colmjon en Sanneke Fisser
Film: Niels en Luc Busschots
Vormgeving: Nanda Alderliefste