'Time to Think'

Twintig inspirerende (video)bijdragen van schrijvers, filosofen, historici, kunstenaars en hoogleraren. Over klimaat en globalisering, de digitale wereld, kansenongelijkheid en de kracht van verbeelding. Met volop aanknopingspunten voor (professionele) opvoeders om kinderen van nu te equiperen voor de toekomst van morgen. Maar bovenal: met 'Time to Think', om zo even stil te staan bij de verre toekomst en te ontsnappen aan de waan van de dag.

'Time to Think': dat was de titel van het ochtendprogramma van het congres 'Raising the Future'. Deelnemers doken in de wereld van de curatoren en gastsprekers van het congres, via korte lezingen, interviews, (video)columns en andere inspirerende bijdragen. Een greep uit het aanbod:

Ombudspersoon Toekomstige Generaties

Jan van de Venis is 'waarnemend Ombudspersoon voor de Toekomstige Generaties'. Hij zet hij zich in voor de rechten van toekomstige generaties en voor een officiële Ombudspersoon die in de wet moet worden vastgelegd. In zijn bijdrage aan 'Raising the Future' legt hij op prikkelende wijze uit waarom dat nodig is. En wat wij intussen zelf al kunnen doen.
Klik hier om te bekijken.


Drie ideeën voor de toekomst

Koen Tuin is bestuurslid bij NJR, de nationale jeugdraad. NJR wil de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving stimuleren en ondersteunen, en ervoor zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. In zijn bijdrage lanceert hij drie ideeën voor de toekomst
Klik hier om te bekijken.


'Neem je tijd'

Jelle Brandt Corstius is sinds afgelopen najaar werkzaam in het basisonderwijs. In zijn televisieprogramma Robo Sapiens ging hij op zoek naar de ontwikkelingen op het gebied van technologie en de gevolgen voor ons, voor kinderen en onze toekomst. Nu zet hij dat voort in de klas. Wat dat zoal oplevert, daarover vertelt hij in een korte videocolumn 'Neem je tijd'.
Klik hier om te bekijken.


Vertoeven in het niet-weten

Merlijn Twaalfhoven is componist die met zijn muziek patronen wil doorbreken en verbinding zoekt. Hij is een van de oprichters van The Turn Club, die de kunstenaars-mindset inzet voor de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag. In een muzikaal klankdicht doet hij een oproep, om vaker -- net als kunstenaars dat kunnen - in 'het niet weten' te vertoeven.
Klik hier om te bekijken.


Kracht van verbeelding

Volgens filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers zijn we iets kwijtgeraakt. Iets essentieels voor de bezinning op ons opvoeden: de kwaliteit van ons langetermijndenken. Hoe kunnen we de volgende generatie leren hun denken uit te breiden en verantwoordelijkheid te nemen? En hoe kan verbeelding ons daarbij helpen?

Wil jij het ochtendprogramma 'Time to Think' van het congres 'Raising the Future' -- alsnog of opnieuw -- doorlopen? Klik dan hier.

GA TERUG

Colofon

‘Raising the Future’ is een initiatief van KINDwijzer, een landelijk netwerk van toonaangevende maatschappelijke kinderopvangorganisaties. Dit magazine is - in nauwe samenwerking met KINDwijzer en Bureau &MAES - samengesteld door het volgende mediateam van Magazine on the Spot:

Redactiecoördinator: Eric Went
Teksten en videoproducties: Karlijn Broekhuizen, Marijn Kramp, René Lamers, Walter van Polanen, Saskia Ridder
Techniek en vormgeving: Loek Weijts

Met dank aan: Petra Janssen en Ruth de Waal (KINDwijzer), Jorn Matena en Maike van Warmerdam (Bureau &MAES) en Eli Vlessing (Bourne-design).