header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
2
SCROLL
A
A
A

Welkom bij het nieuwe seizoen van ZZ Leiden en welkom bij deze eerste digitale editie van In the Paint! Je hebt een zogenoemd swipe-magazine geopend. Je kunt naar links swipen om naar het volgende artikel te gaan, naar beneden swipen om een artikel te lezen of je klikt op de video om deze te bekijken. Het wijst zich eigenlijk vanzelf.

Met trots kijken we terug op het afgelopen seizoen waar we in elke competitie sterk voor de dag kwamen, met als absolute hoogtepunten de halve finale van de FIBA Europe Cup, de finale van de nationale play-offs en natuurlijk het kampioenschap van de BNXT League. In dit magazine besteden we aandacht aan dit historische seizoen met prachtige foto’s en videobeelden.

Vernieuwing is wel een woord dat van toepassing is op het team van dit jaar. Niet alleen hebben we een flink aantal nieuwe spelers, ook is er met Douglas Spradley een nieuwe hoofdcoach en hebben we in Peter Paulides een nieuwe teammanager.

Dit seizoen staat ook in het teken van afscheid nemen. Het is het laatste seizoen dat de Vijf Meihal onze thuisbasis is en dat voelt best een beetje raar. De nieuwe hal vordert snel en zal voor de komende zomer worden opgeleverd. Daarnaast is het na elf prachtige seizoenen toch echt even wennen dat we zonder Worthy de Jong spelen. Op zondagmiddag 23 oktober, na de wedstrijd tegen de Heroes Den Bosch, zullen we op gepaste wijze afscheid nemen van dit clubicoon. We hopen natuurlijk dat alle fans hierbij aanwezig zullen zijn.

We wensen jullie een mooi en succesvol seizoen toe en hopen jullie te zien in onze schuur!

Marcel Verburg, voorzitter ZZ Leiden

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
3
SCROLL
A
A
A

Het seizoen 2021-2022 was een bijzonder seizoen. Niet alleen doordat er voor het eerst een gecombineerde Nederlands-Belgische competitie plaatsvond. Veel meer doordat Zorg en Zekerheid Leiden voor altijd in de annalen zal staan als de eerste kampioen van de BNXT League. Daarnaast reikte de Leidse formatie ook nog eens tot de halve finale van de FIBA Europe Cup.

Zorg en Zekerheid Leiden, met opnieuw Geert Hammink als coach, kende veel nieuwe spelers: Arunas Mikalauskas, Einaras Tubutis, Asbjørn Midtgaard, Jhonathan Dunn, Maarten Bouwknecht en Quincy Tjon-Affo voegden zich bij de blijvers Marijn Ververs, de afscheid nemende Worthy de Jong, Luuk van Bree, Jamayro de Windt, Kevin Jonathan en Mees van ‘t Hoff. Later in het seizoen kwamen daar nog Peter Olisemeka en Lucas Kruithof bij.

In het Nederlandse bekertoernooi werd Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale uitgeschakeld door Heroes Den Bosch. In Europa wist de Leidse ploeg door te dringen tot de halve finales door onder anderen te winnen van Mornar Bar, Iraklis, Legia Warschau, Bayreuth, Parma-Parimatch Perm en Crailsheim. De latere winnaar Bahcesehir College bleek uiteindelijk te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In de nationale play-offs bereikte Zorg en Zekerheid Leiden als koploper de eindstrijd. Ondanks een 2-1 voorsprong ging de titel naar Heroes Den Bosch. Het seizoen werd afgesloten met de BNXT play-offs. Ook hierin bereikte de Leidse ploeg de finale door Leuven Bears en de gedoodverfde kampioen Filou Oostende uit te schakelen. In de eindstrijd was Zorg en Zekerheid Leiden net even sterker dan Donar. Worthy de Jong werd uitgeroepen tot MVP van de BNXT play-offs, maar ook tot beste Nederlandse speler en beste verdediger van de hele BNXT League. Geert Hammink werd gekozen als beste coach van een Nederlandse ploeg.

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
4
SCROLL
A
A
A

Elf seizoenen hebben we bij Zorg en Zekerheid Leiden kunnen genieten van deze onnavolgbare en spectaculaire speler.

Drie landskampioenschappen, twee bekers, drie supercups en talloze individuele prijzen heeft hij bij ZZ Leiden behaald. En in zijn laatste wedstrijd ook nog de allereerste BNXT-titel.

We gaan hem missen en wensen hem alle succes toe in zijn 3x3 carrière. Ongetwijfeld laat hij daar ook grootse dingen zien.

Een officiële afscheidsceremonie zal plaatsvinden op 23 oktober na de wedstrijd ZZ Leiden – Heroes Den Bosch in de Vijf Meihal.

In deze video reflecteert Worthy op zijn passie basketbal en zijn carrière bij ZZ Leiden.

#beworthy


Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
5
SCROLL
A
A
A

Gedenkwaardig, zo mag je het seizoen 21-22 voor ZZ Leiden wel noemen. Ook voor de Leidse supporters, die na lockdowns en avondklokken hun idolen eindelijk weer live in actie konden zien. Supportersvereniging De Blauwe Brigade deed afgelopen seizoen weer zijn best om de sfeer erin te krijgen, met busreizen naar uitwedstrijden en ludieke acties rondom de wedstrijden. Twee fans, Nienke de Ligny-Waijer en Wesley de Wekker, blikken terug.

“Knotsgek”, zo noemt Nienke het afgelopen seizoen. Ze is al jaren een trouwe fan en daarnaast bestuurslid van De Blauwe Brigade. “Ik was blij dat we weer de hal in mochten. Livestreams kijken is niet aan mij besteed. Ik weet dat onze livestream top is, dankzij Arie en de anderen, maar ik miste de sfeer, het juichen, het ZZ-gevoel. Een van de momenten die ik me goed herinner is dat ik voor het eerst weer op de tribune zat en het team het veld op kwam. Het gejuich dat losbarstte was geweldig.”

Orkaan

Nienke kwam in aanraking met ZZ Leiden toen haar vriend, met wie ze inmiddels is getrouwd, haar meenam naar ‘een wedstrijdje ZZ’. Ze was meteen verkocht. “De sfeer in de Vijf Meihal is de belangrijkste reden waarom ik graag bij ZZ kom. Na al die jaren begrijp ik nog steeds niet alle regels, ik moet regelmatig vragen waarom er wordt gefloten. Maar dat kan ook komen doordat ik vaak zit te kletsen met mijn vriendinnetje Marieke van Gijzen, die ook altijd aanwezig is bij de wedstrijden”, lacht ze. “Die orkaan van geluid tijdens de play-offs, met de hele hal hetzelfde enthousiasme voelen, dat bezorgt me echt kippenvel.” Nienke is overduidelijk trots op haar club. “Europees hebben we ons visitekaartje afgegeven. Het was fantastisch. Ongelofelijk hoe het team zich steeds herpakte!”

Voor haar persoonlijk was de busreis van De Blauwe Brigade naar Antwerpen een hoogtepunt. De supportersbus arriveerde rond een uur of twee ‘s middags vlakbij de Grote Markt in Antwerpen. “In de bus hebben we altijd zo’n relaxte groep mensen. In de stad doen we een klein biertje. En ’s avonds namen we de punten mee naar huis. Oh ja, we lieten ook nog wat confetti achter.”

Waardig afscheid

Ook bij Wesley de Wekker verschijnt meteen een glimlach op zijn gezicht als het gaat over het afgelopen seizoen. “Het was misschien wel het beste seizoen in de historie van ZZ Leiden. Na alle coronamaatregelen was iedereen natuurlijk hartstikke blij dat we weer naar de Schuur mochten. En de leuke busreizen met De Blauwe Brigade mochten ook weer. Als je er dan zo lang niet bij bent geweest, is het helemaal lekker om zo’n seizoen te draaien en dat dan ook nog eens af te sluiten met de BNXT-titel. Het was een waardig afscheid voor 'mister ZZ Leiden' Worthy de Jong”, aldus Wesley, die nog maar eens benadrukt hoe belangrijk Worthy voor Leiden is geweest.

De fans zien uit naar het komend seizoen, het laatste in de Vijf Meihal. “De zesde man zal er als vanouds alles aan doen om die oude schuur op zijn grondvesten te doen laten schudden!”

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
6
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
7
SCROLL
A
A
A

ZZ Leiden wordt dit jaar gecoacht door Douglas Spradley. De Amerikaan, die ook over een Duits paspoort beschikt, heeft Geert Hammink opgevolgd en zal in elk geval één seizoen aan Zorg en Zekerheid Leiden Basketball verbonden zijn.

Douglas Spradley (geboren 14 september 1966) maakte van 1986 tot 1989 deel uit van het basketbalteam van Gonzaga University. In zijn laatste twee seizoenen werd hij gekozen in het West Coast Conference First Team. Na college kwam hij drie seizoenen uit voor het Amsterdamse Canadians. In 1992 stapte hij over naar het Duitse Paderborn. Vanaf 1996 kwam hij twee seizoenen uit voor SG Braunschweig, daarna twee seizoenen SSV Weißenfels. Hij sloot zijn actieve spelersloopbaan uiteindelijk in het seizoen 2000-2001 weer af bij Paderborn.

Bij die club werd Spradley vervolgens benoemd tot hoofdcoach. Daar bleef hij tot 2009. Hij vervolgde zijn loopbaan als coach bij Eisbären Bremerhaven (2009-2013), s.Oliver Würzburg (2014-2016), Rasta Vechta (2017-2018) en Tigers Tübingen (2019-2020).

In de video stelt coach Spradley zichzelf voor en vertelt hij wat meer over zijn spelvisie.

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
8
SCROLL
A
A
A

Wesley Alcegaire

Shirtnummer: 1
Lengte: 1.98m
Positie: Forward
Geboortedatum:
01-10-1994
Vorig seizoen: KFUM Nässjö Basket (Zweden)

Maarten Bouwknecht

Shirtnummer: 2
Lengte: 1.88m
Positie: Guard
Geboortedatum:
14-12-1994
Vorig seizoen: ZZ Leiden

Deion Hammond

Shirtnummer: 3
Lengte: 1.93m
Positie: Guard
Geboortedatum:
05-06-1999
Vorig Seizoen: CSU Asesoft Ploiesti (Roemenië)

Nezar Kanbier

Shirtnummer: 4
Lengte: 1.75m
Positie: Guard
Geboortedatum:
19-02-2001
Vorig seizoen: ZZ Leiden U22

Marijn Ververs

Shirtnummer: 5
Lengte: 1.94m
Positie: Guard
Geboortedatum:
17-09-1998
Vorig seizoen: ZZ Leiden

Liam van der Schalie

Shirtnummer: 8
Lengte: 1.93m
Positie: Guard/Forward
Geboortedatum:
01-01-2003
Vorig seizoen: ZZ Leiden U22

Stan van den Elzen

Shirtnummer: 9
Lengte: 1.95m
Positie: Forward
Geboortedatum:
27-05-2000
Vorig seizoen: Den Helder Suns

Roeland Schaftenaar

Shirtnummer: 10
Lengte: 2.11m
Positie: Forward/Center
Geboortedatum:
29-07-1988
Vorig seizoen: Basket Coruna (Spanje)

Duko Bos

Shirtnummer: 11
Lengte: 1.95m
Positie: Forward
Geboortedatum:
05-08-2002
Vorig seizoen: ZZ Leiden U22

Luuk van Bree

Shirtnummer: 13
Lengte: 2.03m
Positie: Forward
Geboortedatum:
24-02-1996
Vorig seizoen: ZZ Leiden

Lucas Kruithof

Shirtnummer: 17
Lengte: 2.01m
Positie: Forward
Geboortedatum:
17-07-2000
Vorig seizoen: ZZ Leiden

Erikas Venskus

Shirtnummer: 21
Lengte: 2.06
Positie: Forward/Center
Geboortedatum:
25-08-2000
Vorig seizoen: Labas Cas Prienai (Litouwen)

Thomas Rurtherford

Shirtnummer: 42
Lengte: 2.03m
Positie: Center
Geboortedatum:
09-01-1997
Vorig seizoen: Starwing Basket Basel (Zwitserland)

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
9
SCROLL
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
10
SCROLL
A
A
A

Peter Paulides vult dit seizoen de rol in van teammanager van Zorg en Zekerheid Leiden. De 67-jarige oud-speler van het Leidse vlaggenschip volgt in die functie Bart Kriek op.

Wie Peter Paulides zegt, komt meteen uit bij basketbal. De op 18 juli 1955 geboren Paulides werd op het Bonaventura College met dank aan Ton Kallenberg senior besmet met het basketbalvirus. Hij sloot zich aan bij BS Leiden, waar hij in 1969 al in het eerste kadettenteam uitkwam. In 1975 debuteerde Paulides op het hoogste niveau bij Mercasol Leiden. Toen Parker de grote geldschieter werd, bleef Paulides tot 1979 in het eerste team uitkomen. Na twee jaar Leiden Trotters keerde de Leidse guard in 1981 terug bij Parker Leiden voor wat zijn laatste seizoen op eredivisieniveau zou worden.

Peter is al sinds 2006 verbonden aan ZZ Leiden als sponsor van het eerste uur met de fysiotherapiepraktijk Paulides + Partners.

In deze video gaat Peter verder in op de rol van een teammanager.

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
11
SCROLL
A
A
A

Zorg en Zekerheid Leiden is topbasketbal in Nederland, maar de club doet meer dan dat. In opdracht van Zorg en Zekerheid Leiden geeft Fun4all al 10 jaar clinics op scholen. De clinics maken onderdeel uit van de maatschappelijke activiteiten van Zorg en Zekerheid Leiden. Roel Stuifmeel, de man achter Fun4all, schat in dat het dit jaar om zo’n 700 uur aan clinics op scholen gaat. “Clinics met een maatschappelijke boodschap, zoals groepsdynamica, omgaan met elkaar, antipestgedrag en keuzes maken.”

Via Arvin Slagter kwam Roel in 2012 in gesprek met Marcel Verburg. De Leidse club wilde zich ook manifesteren op het maatschappelijk vlak. “In de vorm van clinics met een maatschappelijk doel”, legt Roel uit. De eerste vier jaar werd dat geïnitieerd vanuit Zorg en Zekerheid Leiden. “Wij bereiken niet 800 mensen, maar 30.000 mensen. Ik denk dat daarin ook een belang van de club ligt. Wij zijn het reclameplaatje buiten de Vijf Meihal!”

SCOL

“We deden toen dertig klassen”, herinnert Roel zich. Sinds vier jaar lopen de clinics via SCOL, wat staat voor Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Onder SCOL vallen het Bonaventuracollege, het Visser ’t Hooft Lyceum en zestien rooms-katholieke en protestants-christelijke basisscholen in Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude. “Bij SCOL doen we nu 85 klassen. We verzorgen deze clinics voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Bij Beroepscollege Leystede doen we alle leerjaren en ook het speciaal onderwijs. Dit zou voor elke onderwijsinstelling kunnen werken.”

In principe duurt een clinic anderhalf uur, maar in sommige gevallen kan het ook een uur of vijf kwartier zijn. De lessen worden gegeven via het Star-principe. Star staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. “Per klas maken we in vijf lessen een eigen Star-visie.” Roel heeft het Star-programma van de Nederlandse Basketball Bond verdiept en herschreven naar een gedragstraining met bewegen. “In principe zou je daar elke sport voor kunnen gebruiken, maar mijn hart ligt bij basketbal. Als je dan ook nog een relatie van tien jaar hebt met een eredivisieplatform, dan zou het toch gek zijn als ik daar met een zak voetballen binnen kom stappen.”

Driehoek leerlingen-docenten-ouders

Buiten vijf lessen aan de klassen, bestaat het traject ook nog uit een docententraining en een ouderavond voor het basisonderwijs. “Je moet de driehoek maken tussen de leerlingen op school, ouders en docenten. Ook zij moeten weten wat de begrippen zijn en hoe ze daar zelf in kunnen handelen. Bij zo’n docententraining ontstaat eigenlijk hetzelfde gedrag als in een les aan de klas. Bij de ouderavond is het wel wat laagdrempeliger, maar ook hier wordt al snel duidelijk dat communicatie heel chaotisch kan zijn, waarom dingen niet lukken en waarom kinderen op hun manier reageren.”

Twee jaar lang stonden de clinics vanwege corona op een lager pitje. Dit heeft wel wat veranderingen teweeg gebracht bij de leerlingen, zo heeft Roel ondervonden. “Leerlingen weten niet meer wat teamwork is. Ze zijn niet meer gewend om met mensen te werken. Hun vocabulaire ontwikkelen zij op socials, maar het daadwerkelijk handelen zijn ze helemaal kwijt. Daar valt nog het nodige aan te verbeteren.”

Betrokkenheid spelers

Roel, die buiten het Leidse ook nog actief is in de zuidwesthoek van het land, ziet een rol weggelegd voor de spelers van het eerste team. “Het is voor samenwerkingspartijen als SCOL goed dat de spelers betrokken zijn. Er komt herkenning onder leerlingen, personeel en het publiek. De spelers helpen mee en kunnen een rolmodel zijn. Ze geven iemand een aai over zijn bol, laten de bal op hun vinger draaien en zetten vervolgens dankbaar hun handtekening op een foto. Alle kinderen die binnen SCOL aan de clinics meedoen, mogen daarna naar een wedstrijd komen. Het is geweldig als je dan herkenning ziet tussen speler en kind.”

Patrick Hilliman, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, is ook betrokken bij de clinics. “Dat is een mooie verschijning als hij de klas binnen stapt”, zegt Roel, die vrijwel alles in z’n eentje doet en graag nog wat meer ‘Roeltjes’ zou kunnen gebruiken. “Ik moet het van mijn taal hebben, maar zo’n Hilliman wint heel veel door z’n lengte en dat Engelse accentje.”

Bedrijfsclinics

Overigens hoeven de clinics niet beperkt te blijven tot scholen. Elk team is immers een team. Dat is de reden dat Roel ook bedrijfstrainingen verzorgt. “Het is een ideale manier om met je team aan de gang te gaan. Sponsor eens de wedstrijdbal en koppel daar een bedrijfsclinic aan vast”, adviseert Roel. “Je bent bezig met bewegen en basketbalpromotie, maar je komt er ook achter hoe een team functioneert wanneer je de teamleden uit hun natuurlijke omgeving haalt. Zet hen maar eens in een ruimte en zie wat er dan gebeurt.”

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
12
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
13
SCROLL
A
A
A

Het eerste jaar van de BNXT League mag met recht een succes worden genoemd. We hebben kunnen genieten van spannende wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Waar van tevoren nog met enige scepsis gekeken werd of het niveauverschil niet te groot was tussen de Belgisch en Nederlandse teams, werd al gauw duidelijk dat de teams uit beide landen aan elkaar gewaagd waren. Dat uiteindelijk ZZ Leiden als eerste winnaar van de BNXT League uit de bus zou komen, hadden niet veel mensen durven voorspellen.

In de video blikt voorzitter van de BNXT League, Ramses Braakman, terug op het debuutjaar. Wat ging er goed en wat is nog voor verbetering vatbaar? Tevens gaat hij in op de positie van de leaguesponsor Betfirst en of de BNXT League titel toch niet automatisch kwalificatie voor een Europese competitie zou moeten betekenen.

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
14
SCROLL
A
A
A

Vlak bij de Schuur verrijst het nieuwe Indoor Sport Centrum. Vanaf het seizoen 23-24 is dat het onderkomen van ZZ Leiden. Wat kunnen de fans daar verwachten? ZZ Leiden fan en fanatiek lid van de Blauwe Brigade, Paul van der Bijl, bekeek plattegronden, 3D-tekeningen en sprak met Sylvie van Beek en Dean Moran van Slangen+Koenis architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp.

Waar staat die nieuwe hal nu precies? En waar komt de ingang?

De nieuwe Vijf Meihal ligt ingeklemd tussen de Boshuizerkade, de Telderskade en de Churchilllaan. De grond daar werd eerder gebruikt als voetbalveld. Voor degenen die niet zo bekend zijn met de straatnamen: als je met je rug naar de hoofdingang van de huidige Vijf Meihal staat, ga je linksaf, loop dan voorbij het gebouw naast de Schuur waar de business lounge, het zwembad en de sauna in zijn gevestigd, en je ziet de nieuwe hal. De hoofdingang is aan de Telderskade, tegenover de sauna en de nieuwe vestiging van het Leonardo College. Minuutje lopen dus vanaf de huidige hal.

Is die hele hal voor ZZ Leiden?

Nee, het nieuwe sportcomplex bestaat uit twee sporthallen. Het gedeelte aan de kant van de Churchilllaan is de zogenoemde topsporthal, waar ZZ Leiden over een jaar zijn intrek neemt. Aan de kant van de Boshuizerkade is een hal voor de breedtesport, dus voor verenigingen en scholen. Vooral het Leonardo College en mboRijnland gaan daar gebruik van maken.


Hoe ziet de hal er aan de buitenkant uit?

Nou, best mooi. Zie de afbeeldingen op deze pagina. De architecten stonden voor een uitdaging, want in principe laat je in een sporthal geen direct licht van buiten toe. Je wilt niet dat Maarten Bouwknecht een driepunter mist omdat de zon in zijn gezicht schijnt. Of dat televisieploegen en fotografen met steeds wisselend licht te kampen hebben. “Maar we wilden er geen gesloten blokkendoos van maken, dus we hebben geprobeerd het gebouw zo transparant mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij het horecagedeelte”, legt architect Sylvie van Beek uit. Haar collega Dean Moran: “En we gebruiken polycarbonaat, dat geen direct licht doorlaat van buiten naar binnen, maar wel de indruk geeft dat er ramen in het gebouw zitten.”

En de binnenkant, wat kunnen we daar verwachten?

Als je de hoofdingang aan de Telderskade binnenkomt, dan stap je de ontvangstruimte binnen. Die is best groot en heeft een ontvangstbalie en een garderobe. Als je linksaf slaat, loop je het horecagedeelte binnen. Die is ruim, en kan gesplitst worden in een deel voor de sponsors en een deel voor de supporters. Maar als er weer eens een Hollandse avond is voor fans én sponsors, dan kan gewoon de hele ruimte worden benut. En er is een terras! De rest van de begane grond wordt in beslag genomen door de breedtesporthal, kleedkamers voor de breedtesporthal, kantoren van ZZ Leiden, het Sport Medisch Centrum en allerlei andere multifunctionele ruimtes waar onder meer vergaderingen en bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Als De Blauwe Brigade een avondje met de coach of een pubquiz wil organiseren, dan is daar dus plek voor.

Maar waar is die topsporthal dan?

Op de eerste etage. Als je de ontvangstruimte binnenkomt, zie je rechts een grote centrale trap die naar de hal gaat. Er zijn ook trappen naar de sporthal vanuit het horecagedeelte, dat pal onder de topsporthal ligt.

En hoe ziet de hal eruit? Behouden we de intieme sfeer van de Schuur?

Hoe het in de praktijk uitpakt is even afwachten, maar de tekeningen en de afbeeldingen zien er veelbelovend uit. Ook in de nieuwe hal zijn er houten uitschuiftribunes, die tot dicht bij het speelveld komen. Die hebben zitjes en lijken een stuk comfortabeler dan de houten tribunes die we nu hebben. Die uitschuiftribunes zijn aan alle vier de zijden van het speelveld. Iets hoger, maar nog altijd vrij dicht op het veld, zijn aan de lange zijden van het veld vaste zitplaatsen. Hieronder zie je een impressie van de nieuwe hal, vlak voor het voorstellen van de spelers. “Je krijgt daar echt wel het idee van een arena met rondom tribunes”, aldus architect Sylvie.

En hoeveel zit- en staanplaatsen heeft die nieuwe hal nu precies?

Ja, goeie vraag, daar is de afgelopen jaren veel over te doen geweest. ZZ Leiden wil graag een hal met minimaal 3000 plaatsen. Dat biedt de mogelijkheid om wedstrijden voor de Basketball Champions League en interlands te spelen. De internationale basketballbond FIBA stelt als voorwaarde dat er minimaal 3000 toeschouwers bij die wedstrijden aanwezig moeten kunnen zijn. Maar de gemeente Leiden voelt daar niet voor, die vindt dat te duur en ook te complex worden, onder meer vanwege het gebrek aan voldoende parkeerruimte in de omgeving. Het gemeentebestuur stelde eind 2019 een budget beschikbaar voor een accommodatie voor 2000 toeschouwers. Uiteindelijk worden dat er nu 2435, waarbij er wel aanvullende eisen gelden voor parkeren als er meer dan 2000 bezoekers komen. Die 2435 plekken bestaan uit 2000 zitplaatsen, ongeveer 1150 op de uitschuifbare tribunes en 850 op de vaste tribunes. Dat is inclusief plekken voor rolstoelen. Daar kunnen dan een aantal keer per jaar nog 435 extra plaatsen aan worden toegevoegd, ruim 140 op uitschuifbare tribunes en bijna 300 staanplaatsen rond het hele veld, boven de tribunes. Er kunnen dus maximaal 2435 toeschouwers in de hal. Voor wedstrijden in de FIBA Europe Cup is dat genoeg, daarvoor geldt die eis van 3000 plaatsen niet.

Dus nooit interlands en wedstrijden voor de Champions League in Leiden?

Nou… We legden de vraag voor aan architecten Sylvie en Dean: is het mogelijk om het aantal plaatsen alsnog uit te breiden naar 3000? Hun antwoord: ja, dat kan. “Maar dat gaat niet zo maar”, voegt Dean er glimlachend aan toe. Het huidige ontwerp voorziet in de mogelijkheid om achter de beide baskets later nog enkele honderden plaatsen toe te voegen. Daar komen dan een soort bakken, die permanent in het huidige gebouw kunnen worden ingepast. Maar dat kost uiteraard een forse duit. Bovendien moeten er volgens de gemeente bij dergelijke bezoekersaantallen extra maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld als het gaat om verkeersdrukte en parkeren. “Een complex vraagstuk”, aldus Sylvie van Beek. ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg is erg gefrustreerd dat de topsporthal niet de omvang krijgt die de club graag wil. Hij zinspeelde onlangs in het Leidsch Dagblad op de mogelijkheid dat ZZ Leiden in de toekomst verkast naar een nog te bouwen nieuwe hal in Valkenburg waar wél 3000 toeschouwers in kunnen.

Oké, nog even wat praktische vragen. Om met een belangrijke te beginnen: waar kunnen we een biertje of een cola halen tijdens wedstrijden? Moeten we daarvoor naar beneden, naar het horecagedeelte? En moeten we dan nog steeds zo lang in de rij staan?

Waarschijnlijk wordt dat beter dan nu. Want op de eerste etage zelf is ruimte voor maximaal drie plekken waar je bier en fris kunt krijgen. En uiteraard kun je ook beneden in het horecagedeelte wat te eten en te drinken krijgen. Hoe dat gaat is even afwachten, want je kunt wel genoeg biertaps en koelkasten neerzetten, maar voldoende personeel vinden om te bedienen is nogal een uitdaging op het ogenblik…

En hopelijk wat meer toiletten?

Ja, dat is in de huidige hal natuurlijk geen doen. In de nieuwe moderne hal zijn er gelukkig veel meer plekken om een plasje te plegen.

Krijgen de spelers nu eindelijk fatsoenlijke kleedkamers? Zitten ze in dezelfde kleedkamers als waar overdag de scholieren zich verkleden?

Nee, de topsporthal heeft eigen moderne kleedkamers op de eerste verdieping met aparte ruimtes voor medische verzorging. Kleedkamers kunnen dankzij schuifwanden zo nodig worden samengevoegd, dus als er weer eens een Turkse ploeg met acht assistent-coaches op bezoek komt, past iedereen er makkelijk in.

We lezen en horen overal over stijgende prijzen voor bouwmaterialen en energie. Is dit weer zo’n project dat een stuk duurder wordt dan begroot?

Daar lijkt het niet op. “We zijn in Leiden net op tijd begonnen met bouwen”, zeggen Sylvie en Dean. “Projecten die nu van start gaan pakken gauw zo’n 10 tot 20 procent duurder uit dan eerder begroot, door de plotseling hard gestegen kosten voor bouwmaterialen en energie.” Daarnaast was en is bij het ontwerp en de bouw veel aandacht voor duurzaamheid, klimaat en milieu. Het complex is ‘gasloos’ en krijgt de nodige zonnepanelen en een lucht-warmtepomp die voorzien in de elektriciteit en verwarming van het sportcentrum. Het complex produceert daardoor meer energie dan het gebruikt.

En als je met de auto komt, is er dan genoeg parkeerruimte?

Ja hoor. Het huidige parkeerterrein bij de oude Vijf Meihal blijft in gebruik en bij de nieuwe hal komen 60 extra parkeerplaatsen.

Verder nog iets te melden?

Een positieve noot tot besluit. Architecten Sylvie en Dean zijn blij met de belangstelling van De Blauwe Brigade voor de nieuwe hal. “Het ging de afgelopen jaren bijna alleen maar over het aantal stoeltjes. Terwijl Leiden echt een heel moderne, prachtige topsporthal krijgt, waar de club en de supporters trots op mogen zijn.”

Meer weten? De gemeente Leiden heeft een aparte website over de nieuwe hal. Via een webcam kun je de bouw volgen. Je kunt daar ook meer informatie vinden over het nieuwe ijshal- en zwembadcomplex aan de Vliet. Het webadres: buitengewoonbinnensporten.nl.
De website van Slangen+Koenis architecten met info over het project, vind je hier: slangenkoenis.nl/nl/project/indoor-sportcentrum-leiden

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
15
SCROLL
A
A
A

Op 6 augustus 2018 presenteerde Zorg en Zekerheid Leiden de vierde Amerikaan voor het eerste seizoen onder Rolf Franke. Na Kenneth Simms, Clayton Vette en Maurice Watson werd Darius Thompson gecontracteerd. Een ietwat onbekende guard die in vijf jaar tijd drie colleges had versleten. Thompson bleek echter dé grote verrassing en werkte zich via Leiden, Brindisi en Krasnodar op naar het Spaanse Vitoria-Gasteiz waar hij uitkomt voor Baskonia.

De op 4 mei 1995 geboren Darius Thompson bleek een schot in de roos. Mogelijkerwijs hadden andere teams van hem afgezien vanwege het feit dat hij op drie colleges had gezeten. Feit is echter dat Thompson na Virginia ervoor koos om nog een jaartje extra te studeren bij Western Kentucky. Waar hij eerder vooral werd ingezet als verdediger, ontpopte Thompson zich bij de Hilltoppers als een uitermate getalenteerde en stijlvolle aanvaller. Van gemiddeld 6.2 punten sloot hij het seizoen bij Western Kentucky, het alma mater van oud-Leiden speler Hans van Rooden, af met een gemiddelde inbreng van 13.6 punten, 4.2 rebounds, 4.8 assists en 1.5 steals.

Op klompen

Ondanks deze prima cijfers was er weinig belangstelling voor Thompson. Het was al augustus 2018 en niemand had zich gemeld voor de 1.93 meter lange Amerikaan. Totdat er een telefoontje kwam van Rolf Franke. “Ik was hartstikke blij dat ik toch een kans zou krijgen om als professional in Europa te kunnen basketballen.” Van Nederland wist hij weinig. Hij dacht dat veel mensen nog op klompen zouden lopen.
Thompson liet zich via Randy Wiel, een oud-speler van Elmex Leiden, nog eens goed informeren. “Hij vertelde me dat Leiden een goede plek is om een carrière als basketballer te beginnen. Daarnaast zou ik me via de FIBA Europe Cup ook nog in beeld kunnen spelen bij teams uit hoger aangeschreven landen.”

Winnende driepunter

Dat lukte Thompson al vrij snel. In de eerste oefenwedstrijd tegen Limburg United scoorde Thompson niet alleen 30 punten, hij schoot met nog 2.2 seconden te gaan de winnende driepunter binnen. Zes dagen later was hij in Italië tegen Reggio Emilia goed voor 29 punten en de winnende score met nog 0.4 seconden te spelen. Zorg en Zekerheid Leiden had met Thompson een echte topper in huis gehaald.
Moeilijk was de overgang naar Nederland niet. Thompson trok veel op met zijn maatje Maurice Watson. Veteranen als Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Sergio de Randamie hebben hem veel geleerd over wat het is om professional te zijn. “Zij geloofden in mij en hebben me ook laten zien hoe ik hier in Nederland succesvol kon zijn.”

Vliegen naar de basket

Het Leidse publiek smulde van de acties van Thompson. Het leek hem allemaal erg makkelijk af te gaan. Een steal rondde hij af met een dunk of een lay-up waarbij het leek alsof hij een stukje richting de basket vloog. Scouts van Amerikaanse teams brachten een bezoek aan de Vijf Meihal om Thompson te bekijken, maar dat leidde vooralsnog alleen tot een uitnodiging van de Toronto Raptors om mee te spelen in de NBA Summer League. Thompson sloot de reguliere competitie in Nederland af als topscorer (19.39 punten gemiddeld), beste schutter vrije worpen (84,2 procent), tweede bij de steals (2.7) en tweede bij de assists (5.6). Aan het einde van het seizoen werd Thompson dan ook uitgeroepen tot Most Valuable Player van de Dutch Basketball League.

Ook in de wedstrijden voor de FIBA Europe Cup deed Thompson van zich spreken. Met Zorg en Zekerheid Leiden werden de laatste zestien bereikt. Thompson eindigde dat Europese seizoen als beste performer (22.8 efficiency) en topscorer (22.4 punten). “Zorg en Zekerheid Leiden gaf me de gelegenheid me te laten zien als basketballer en daar ben ik de club en de mensen eeuwig dankbaar voor.”

Brindisi

In Leiden heeft men slechts één seizoen kunnen genieten van een van de beste basketballers die ooit voor de Leidse club heeft gespeeld. Thompson vervolgde zijn carrière bij Happy Casa Brindisi. Met de Italiaanse club kwam Thompson twee seizoenen op rij uit in de Basketball Champions League, weer een stapje hoger dan de FIBA Europe Cup. Voor Brindisi hoefde Thompson niet zoveel te scoren als in Nederland, maar dat maakte zijn spel niet minder waardevol. Met over twee seizoenen een gemiddelde van meer dan vijf assists toonde hij zijn allround kwaliteiten. Daarnaast sloot hij het seizoen 2020-2021 af met de meeste steals van de Italiaanse Serie A.

Rusland

Thompson vertrok na twee seizoenen naar Lokomotiv Kuban. De Russische formatie zag het in de Amerikaan zitten. Wat ook meespeelde in zijn beslissing was het spelen in de EuroCup, wat weer een stapje hoger is. In 12 wedstrijden voor de EuroCup was Thompson gemiddeld goed voor 13.2 punten, 3.0 rebounds, 5.8 assists en 1.7 steals per wedstrijd. Na de invasie van Oekraïne door Rusland haastte Thompson zich om Rusland te verlaten.

EuroLeague voor Baskonia

Dit seizoen komt Thompson uit voor Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz. Met deze club speelt de Amerikaanse guard nu in de EuroLeague, de hoogste Europese competitie. “De vergelijking tussen de diverse Europese competities is dat je tegen verschillende teams uitkomt. De FIBA Europe Cup was voor mij een goede introductie van het spelen tegen andere teams in Europa”, vertelt Thompson. “Maar tussen het niveau van de FIBA Europe Cup en dat van de EuroLeague zit een enorm verschil. In de EuroLeague heb je te maken met grotere arena’s en veel voormalige NBA-spelers. De EuroLeague is echt de absolute top van de Europese competities.”

NBA

Thompson is op dit moment 27 jaar. Jong genoeg om nog een lange carrière door te maken. Als basketballer is het nog altijd zijn droom om op het hoogste niveau uit te komen: de NBA (de Amerikaanse profcompetitie). “Als ik ooit die kans krijg, zal ik er zeker voor gaan. Voor nu beleef ik echter veel plezier aan het maken van een carrière in Europa”, geeft Thompson te kennen. “In mijn ogen vragen de schema’s in Europa veel meer van een speler dan die van de NBA. Er zijn meer trainingen, de seizoenen duren langer en het is soms lastig om naar uitwedstrijden te reizen. Maar voor mij gaat er nu niets boven Europa!”

Deel dit artikel
16
A
A
A

Download hier het wedstrijdschema

Deel dit artikel
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
17
header afbeelding artikel
header afbeelding artikel
18
19
A
A
A

Dit magazine is tot stand gekomen met medewerking van:

Teksten:

Martin Hoekstra
Akif Han
Paul van der Bijl
Niek van Bemmel

Fotografie:

Marja van Tilburg
Mike van Bemmelen
Slangen+Koenis Architecten

Video productie:

Bas Schollaard, de Verbeelding Producties
Arie In ’t Veld, AA Resultaat
Paul Crama
Jeroen Beumer

Productie en Redactie:

Loek Weijts, Infographics
Richard Post, Redactiepost
Paul Crama
Niek van Bemmel

Deel dit artikel

Deel via